Noorse witvis uit de magnetron

‘Waarom geven jullie nooit recepten voor de magnetron?”, vraagt een lezeres. Nou, dat maakt wat los bij de Thuiskoks, onder wie zich weinig fans van de magnetron blijken te bevinden. In het debat over de verdiensten van de magnetron kies ik het radicale midden. Waar de een de loftrompet steekt over de mogelijkheden van het apparaat en de ander er niets van moet hebben – „brrr!” – zoek ik graag de nuance.

Toegegeven, er gaat bij het gebruik van de magnetron enige kookromantiek verloren. Het kookproces gaat minder aanschouwelijk in zijn werk en elektromagnetische golven houden iets ondoorgrondelijks. Ook kleeft aan de magnetron het imago van het gemakzuchtig koken.

De magnetron heeft zijn beperkingen, maar hij is bijvoorbeeld ideaal voor het garen van bloemkool, broccoli en spruitjes. Boontjes en peultjes daarentegen geven soms treurige resultaten. Aardappelen krijgen in de magnetron een perfecte garing.

Ideaal is de magnetron voor het opwarmen van erwtensoep, hachee en andere gerechten die op het vuur gauw aanbranden. Onovertroffen is hij voor het smelten van chocolade en voor het schepbaar maken en op de goede temperatuur serveren van room- en andere ijzen is de magnetron zeer verdienstelijk.

Voor sauzen die traditioneel op basis van een roux worden gemaakt is de magnetron nauwelijks geschikt, met maïzena gebonden sausen lukken beter. Maar die zijn toch minder smakelijk. Binden met eidooier gaat goed maar vergt zorgvuldig en behoedzaam opereren.

Bevredigende resultaten geeft de bereiding van visfilet. Het resultaat lijkt gepocheerd of gestoomd, maar kost aanmerkelijk minder moeite. Het is wel belangrijk om het tere visvlees niet bloot te stellen aan een te krachtig vermogen.

We gaan het proberen met een recept voor skrei in botersaus met dragon en limoen. Skrei is winterkabeljauw uit Noorwegen. In plaats van skrei kun je alle soorten witvis gebruiken. De limoen is te vervangen door citroen. Voor dragon zijn peterselie, dille of bieslook goede alternatieven.

Snijd de boter in blokjes en doe die in een wijde kom. Knip de dragon fijn. Leg de skreifilet in een schaal. Sprenkel er 1 eetlepel limoensap over. Dek de schaal af. Zorg dat de andere ingrediënten klaarstaan.

Laat voor de saus de boter smelten op 700 watt in ongeveer 1 minuut. Klop er 1 eetlepel limoensap en 1 eetlepel water door.

Laat de skreifilet afgedekt ongeveer 4 minuten garen op 500 watt.

Ga ondertussen verder met de saus. Klop de eidooiers stevig door het botermengsel.

Haal de visfilet uit de magnetron en laat hem afgedekt nagaren.

Verwarm de saus 5 seconden op 900 watt. Klop hem stevig door. Verwarm hem nogmaals 5 seconden en klop hem weer goed door. Breng de saus op smaak met peper en zout. Roer er de fijngeknipte blaadjes dragon door. Niks brrr, gewoon radicaal lekker.

    • Joep Habets