Nationale Toneel en Stella Den Haag fuseren

Jeugdtheatergezelschap Stella Den Haag gaat per 2013 op in het Nationale Toneel. Dat heeft artistiek leider van het Nationale Toneel Theu Boermans bevestigd. De fusie is een verzoek van de gemeente Den Haag. De raden van bestuur van beide gezelschappen hebben de fusie goedgekeurd. Wel oordeelt de Raad van Cultuur nog over de plannen.

Het gewaardeerde jeugdgezelschap Stella Den Haag werd in 1990 opgericht door schrijver/regisseur Hans van den Boom (1951). Het gezelschap maakt ambitieuze voorstellingen voor kinderen én volwassenen. Met producties als Bianca en de Jager (2000), Marie-L (2005) en De jonge Matthäus (2008) oogstte Stella lof in binnen- en buitenland. De groep viel meermaals in de prijzen.

Een eerste samenwerking met het Nationale Toneel, de grootscheepse operaproductie Carmen (2008), was een groot succes. Die voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival als één van de tien beste van het seizoen. Nationale Toneel-actrice Anniek Pheifer werd voor haar rol genomineerd voor jeugdtheaterprijs de Gouden Krekel voor beste podiumprestatie.

Bij Stella Den Haag werken nu vijf mensen vast. Drie daarvan zullen overgaan naar het Nationale Toneel: naast Hans van den Boom nog hoofd techniek Gerco Kolthof en actrice/regisseur Erna van den Berg. Het is wel de vraag hoe zichtbaar zij zullen blijven binnen het grote gezelschap.

Boermans heeft in elk geval ambitieuze plannen voor het jeugdtheater binnen het Nationale Toneel. Vanaf 2013 wil hij per seizoen één grote zaalvoorstelling en drie kleinere producties realiseren, plus een aantal schoolvoorstellingen. Speciaal voor het jeugdtheater wordt een artistiek leider aangenomen, die jong regietalent uit de sector voor het gezelschap zal werven. Dat kan, na een paar freelance-opdrachten, in de volgende Kunstenplanperiode resulteren in een vaste betrekking bij het Nationale Toneel. Daarmee wordt de opvolging van Hans van den Boom zeker gesteld, die over vier jaar de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Ook de jonge regisseur Casper Vandeputte, die net door het Nationele Toneel is aangenomen, zal twee jongerenvoorstellingen maken.

Per 2013 krijgen vier grote gezelschappen in Nederland de maximale rijkssubsidie van 2,5 miljoen euro. Wie, dat is nog niet bekend, maar het Nationale Toneel wil in elk geval in aanmerking komen. Daarbij is aandacht voor talentontwikkeling en jeugdtheater een pré. Aan die voorwaarde lijkt het Nationale Toneel met deze de fusie alvast te voldoen.

    • Herien Wensink