Monty Python weer bij elkaar voor ‘Pythonesque’ film

Een foto van het zestal van Monty Python in 1969. Onderaan van links naar rechts: Terry Jones, John Cleese en Michael Palin. Boven van links naar rechts: Graham Chapman, Eric Idle en Terry Gilliam. Foto AP

Bijna dertig jaar geleden verscheen Monty Python’s Meaning Of Life, de laatste van de vier films die het Britse comedygezelschap maakte. Maar het lijkt erop dat de overgebleven vijf leden weer samen aan een film gaan werken.

De initiatiefnemer, Terry Jones, is regisseur en een van de zes mannen die samen vanaf 1969 de televisieserie Monty Python’s Flying Circus maakten. De absurdistische sketches, waarin ze vaak speelden met de standaardregels van comedy, werden enorm geliefd.

De serie: een dode papegaai, de twee toppen van de Kilimanjaro en spam

Legendarisch zijn the dead parrot, het Ministry of Silly Walks en de bergbeklimmer die een brug wilde bouwen tussen de twee toppen van de Kilimanjaro. Ook droegen ze bij aan ons hedendaagse vocabulaire: de term ‘spam’ voor ongewenste e-mail komt van deze sketch, waarbij iemand bij elke bestelling ook ongewenst spam (ham) krijgt:

De films: de heilige graal, de kruisiging van Jezus en de zin van het leven

In 1971 volgde de eerste film van het zestal, And Now For Something Completely Different. Die bestond nog uit sketches, maar Monty Python And The Holy Grail (1975), Monty Python’s Life Of Brian (1979) en Monty Python’s Meaning Of Life (1983) hadden elk één thema. Gelukkig betekende dat niet dat ook de absurditeit en de meta- en woordgrapjes overboord gingen. Terry Jones (co-)regisseerde alle drie de films.

De dood van een van de zes

Dat er daarna nog een nieuw groot project zou volgen, werd met de jaren onwaarschijnlijker. Helemaal toen een van de zes, Graham Chapman, in 1989 overleed. Op de begrafenis toonden de overige ‘Pythons’ dat grapjes maken overal kan. John Cleese in het elogium voor zijn overleden vriend:

De nieuwe film: geen opvolger van de vorige, wel ‘Pythonesque’

Nu is er dus een nieuwe film in aantocht waar vijf van de zes leden (die er inmiddels ongeveer zo uitzien) weer met elkaar gaan samenwerken. Absolutely Anything zal geen volwaardige Python-film worden, maar wel ‘Pythonesque’ humor hebben. Jones is erin geslaagd Cleese, Michael Palin en Terry Gilliam bij de science fiction-comedy te betrekken. Met het enige nog levende en dan nog niet genoemde Python-lid, Eric Idle, wordt nog onderhandeld. De opnames moeten in het voorjaar in Engeland van start gaan.

De film zal een combinatie van animatie en live action worden waarin de vijf leden hun stem lenen aan een groep aliens die één mens de kracht geven om alles (absolutely anything) te kunnen doen, om te zien wat voor rotzooi hij er dan van maakt. Ook de Amerikaanse komiek Robin Williams werkt mee.

De laatste keer samen: veertien jaar geleden, met de as van Graham ernaast

De laatste keer dat de vijf overgebleven Monty Python-leden bij elkaar waren, was in 1998 op het Aspen Comedy Festival (Op YouTube: deel één twee, drie en vier). Toen hadden ze een urn mee waar de as van Graham in zou zitten. “He would have loved to be here”, zegt de presentator. “He would have”, antwoorden de Pythons. “But he’s dead. Ceased to be. Stone. Fucking. Dead.”

    • Peter Zantingh