Met rood ondergoed nieuwe jaar in

Neem lang, dik ondergoed mee, want het is hier veel kouder dan in Shanghai, had onze gastvrouw al gewaarschuwd. Goed advies, want het nieuwe jaar vieren op het Chinese platteland is behalve baozi (met varkens- of krabvlees gevulde gestoomde broodjes) eten en mijiu (gele rijstwijn) drinken ook kou lijden. Geen huis, hier in Rudong in de provincie Jiangsu, heeft verwarming.

Vader en moeder Wang, de ouders van onze ‘eerste Chinese dochter’ Wang Juan, hebben een prachtig, drie etages tellend huis gebouwd met airco, maar gebruiken de apparaten nooit in de natte, vrieskoude winters, alleen in de zomer als de temperatuur de 40 graden nadert. Douchen hoeft gelukkig niet, want dat is in de eerste vier dagen van het nieuwe jaar slecht voor de gezondheid, wil een Chinese volkswijsheid.

Bij de buren van ‘oom’ en ‘tante’ Wang is het niet anders. Iedereen houdt binnen jassen, truien, gewatteerde broeken en jacks aan, ook tijdens de lange sessies aan de tafels in de eetkeukens. Het decreet van Mao Zedong uit de jaren ’50 van de vorige eeuw dat alleen huizen in het noorden van China uitgerust mogen worden met centrale verwarming is een ingesleten gebruik geworden, een vorm van zuinigheid.

Niet dat er in Rudong – in de delta van de Yangze – armoe heerst. Integendeel, er wordt goed verdiend in de textiel, de chemie en jonge mannen vergaren in drie, vier jaar tijd op bouwprojecten in Afrika, het Midden-Oosten en Zuid-Korea kapitalen waarmee hier huizen worden gebouwd, vaak pal achter of voor de oude huizen uit de Qing-tijd die nu worden gebruikt als schuren. Hier zie je wat Chinezen met hun in het buitenland verdiende geld doen: hun eigen paleisjes bouwen.

De nieuwe voordeur is beplakt met gekalligrafeerde wensen voor een goede gezondheid en voorspoed in het komende jaar. Dit jaar heeft vader Wang meer goede wensen opgeplakt dan anders, want het Jaar van de Draak, en dan speciaal van de mannelijke zwarte waterdraak, belooft bijzonder onrustig te worden.

Jaren van de Draak, het enige mythologische dier in de Chinese zodiak, zijn altijd jaren waarin fortuinen worden vergaard. De draak staat voor kracht en ontwikkeling, maar ook voor gevaar, verandering en verrassing, leren de geschiedenis en de Chinese astrologie. Het jaar van de mannelijke zwarte draak, maar eens in de 60 jaar is, is extra speciaal.

Helaas is de waarzegger schuin tegenover huize Wang afwezig, want ik had graag willen weten of het juist is dat degenen die in dat jaar zijn geboren in 2012 een groot fortuin tegemoet kunnen zien. Dat las ik in een Taiwanese krant. Het zal wel niet, want de Feng Shui-meesters die dezer dagen ruim baan krijgen in de media en worden geconsulteerd door zakenlieden, meestal goddeloze partijleiders en gewone Chinezen, zijn doorgaans nogal somber.

2012 wordt in China een jaar van veranderingen en soms pijnlijke verrassingen. Voor het buitenland zijn de prognoses tamelijk gedetailleerd: Poetin, ook van ’52, en Obama gaan de verkiezingen verliezen, en de eurozone implodeert.

Uiteraard is de familie Wang al op de eerste dag van het Drakenjaar bij de toekomst voorspellende overbuurman langs geweest. Het advies is uiterst voorzichtig te zijn met investeringen, reizen en het verspillen van de chi-krachten. Geen probleem, want dat doen ze hun hele leven al.

Is het mogelijk je te beschermen als de kwade geesten het onverhoopt winnen van de goeden? Heel veel vuurwerk afsteken helpt. Vandaar dat de lucht boven Peking en Shanghai viezer is dan ooit.. Veel en vaak rode kleren dragen is ook een probaat middel om je te beschermen tegen de kwaadaardige geesten.

Dat verklaart ook waarom in iedere Chinese kledingzaak of -marktstal het lange, rode ondergoed dit jaar meer dan anders wordt aangeprezen. Mijn grijze, thermische set heeft dus zijn langste tijd gehad.

Oscar Garschagen

    • Oscar Garschagen