Master sauce

Ik zal u gaarne missen/verlaat mij dus maar nu. En niets geen compromissen/de kinderen zijn voor u.

Het is de laatste strofe uit het gedichtenbundeltje dat Wim Helsen voorleest in zijn show Heden Soup. Ging het maar zo makkelijk, het zou een hoop rechtszaken en jeugdtrauma’s schelen. De kinderen, de hond, de auto, de flatscreen. Cd van jou, cd van mij. Sinds kort staat er nog iets op het lijstje om ruzie over te maken bij een scheiding: de voogdij over de meestersaus.

Master sauce is een Chinese marinade gebaseerd op sojasaus en rijstwijn waarin voedsel langzaam gesmoord of gepocheerd wordt. De meestersaus wordt nooit weggegooid. Iedere keer voor gebruik wordt de saus weer goed doorgekookt. Iedere keer dat je er iets in klaarmaakt, verrijk je de smaak van de meestersaus. Af en toe vul je de saus aan met wat nieuwe ingrediënten. Door de jaren heen creëer je een uniek, verfijnd meesterwerk.

Voor meestersaus bestaan net zoveel recepten als er Chinese moeders zijn, stel ik mij voor. Op internet vind je er in ieder geval al tientallen. Er wordt ook druk gediscussieerd op blogs en fora over welke ingrediënten een meestersaus verrijken en welke de boel eventueel verpesten (organen en zeevruchten zijn lastig, men raadt aan het in eerste instantie bij varken, kip, rund en tofu te houden).

Op die fora vind je ook de schrijnende verhalen. Over de schaamte van het morsen van generaties oude meestersaus, doorgegeven van vader op zoon. Of het verhaal van een New Yorker die in 2005 de voogdij over zijn meestersaus kwijtraakte. Zijn vrouw zette hem het huis uit, het was onpraktisch om direct met de saus onder zijn arm te vertrekken. Nu vermoedt hij dat zijn saus ergens in de Hudsonrivier drijft. Hij zal er alle reden toe hebben.

Hieronder een basisrecept voor meestersaus. Het leverde direct de eerste keer al een verdomd lekker kippetje op. Breng alle ingrediënten behalve de kip aan de kook. Draai het vuur zacht en pocheer de kip twintig minuten met de borst naar beneden en tien minuten met de rug naar beneden.

Laat de kip in de meestersaus afkoelen. Laat de kip uitlekken en bak die in een kwartiertje bruin en knapperig in een voorverwarmde oven op 220 graden. Kook een kleine soeplepel van de meestersaus in met een halve theelepel maïzena voor over de kip. Zeef de rest van de saus en vries in voor een volgend gebruik.

En ga nooit met ruzie uit elkaar als je meestersaus je lief is.