Ling kreeg 150.000 gulden in plastic tas

Oud-voetballer Tscheu La Ling, die Johan Cruijff graag wilde benoemen tot algemeen directeur van voetbalclub Ajax, heeft in de jaren tachtig 150.000 gulden (ongeveer 68.000 euro) geleend van de later veroordeelde hasjhandelaar Barney Sanders. Dat meldt het AD vandaag.

Ling bevestigt dat hij het geld heeft geleend van de Rotterdamse crimineel Sanders omdat zijn kledingwinkel failliet dreigde te gaan. „Die man wilde mij uit de brand helpen. Dat hij zich met hasjhandel bezig hield werd pas later bekend”, zegt hij in het AD. De oud-international kreeg de lening toen hij speler was van Feyenoord. Zijn toenmalige ploeggenoot Willem van Hanegem zegt in het artikel dat hij erbij was toen Ling het geld in een plastic zak kreeg overhandigd. Lings winkel ging later alsnog failliet, Sanders overleed eind jaren tachtig na een veroordeling voor handel in softdrugs in een gevangenis in Arnhem.

Nadat Cruijff vorig voorjaar lid werd van de raad van commissarissen van Ajax, wilde hij oud-ploeggenoot Ling benoemen tot algemeen directeur. Tot onvrede van Cruijff hielden zijn vier medecommissarissen die benoeming tegen. Steven ten Have, de voorzitter van de raad van commissarissen van Ajax, zei in een interview met deze krant dat er na onderzoek twijfels waren gebleken over de integriteit van de beoogd algemeen directeur. Het conflict rond Ling was een van de oorzaken van de hevige ruzie tussen Cruijff en de vier commissarissen die eind vorig najaar uitmondde in een rechtszaak.

Ling verloor deze week een andere rechtszaak tegen Ten Have, die hij beschuldigde van smaad. Volgens Ling zou Ten Have hem in verband hebben gebracht met omkoping en hebben beschuldigd van het aanbieden van steekpenningen aan de voormalige Ajax-directie. De rechter achtte dat niet bewezen.