Kortkolom kunst

Politieke steun voor ‘doorstart’ Orientalis

ENSCHEDE. Een meerderheid van Provinciale Staten van Gelderland heeft ingestemd met een bijdrage van 200.000 euro voor een ‘sobere doorstart’ van het Museumpark Orientalis bij Nijmegen. Ook stellen de staten 323.000 euro beschikbaar voor de sanering van de schulden van het noodlijdende park. Dat is genoeg om het van oorsprong katholieke devotiepark in april weer open te laten gaan. Aanvankelijk weigerden Gedeputeerde Staten een subsidie van zes miljoen euro uit te trekken voor de uitvoering van een grootschalig renovatieplan. Ook de rijksoverheid wilde daar geen geld aan besteden. De directie zag daarom in december geen andere mogelijkheid dan het park per 1 januari te sluiten. Onder druk van een meerderheid van de statenfracties kwamen GS vorige week met een voorstel dat een „doorstart light” mogelijk moet maken. PVV en VVD, de grootste partij in Gelderland en coalitiepartner, stemden tegen. VVD wil geen geld steken in een plan waar de partij geen toekomst in ziet. PVV twijfelt aan de behoefte aan een dergelijk park. Bovendien wil ze „niet indirect meebetalen” een museum dat aandacht besteedt aan de islam. (NRC)

Nieuw onderzoek naar Pukkelpop-drama

Hasselt. Justitie in België is opnieuw een onderzoek begonnen naar het drama op het festival Pukkelpop, waar vorige zomer bij noodweer vijf mensen om het leven kwamen. Eind september sloot het parket in Hasselt een eerder onderzoek af. Politie en justitie waren tot de conclusie gekomen dat de organisatie geen blaam trof, omdat het om uitzonderlijk noodweer ging. Na een klacht van een van de slachtoffers heeft een Hasseltse onderzoeksrechter nu opnieuw een onderzoek geopend. Organisator Chokri Mahassine wilde tegenover dagblad De Standaard niet reageren. Eerder werd duidelijk dat enkele honderden festivalgangers een zaak tegen hem beginnen, omdat zij het entreegeld terugwillen. (Novum)

Nieuwe directeur voor museum Paleis ’t Loo

Assen. Michel van Maarseveen vertrekt als directeur van het Drents Museum. Vanaf 1 juli 2012 wordt hij algemeen directeur van museum Paleis ’t Loo in Apeldoorn. Hij volgt daar Johan ter Molen op, die met pensioen gaat. Michel van Maarseveen (1969) is sinds 2002 directeur van het Drents Museum in Assen. Onder zijn leiding voerde het museum een internationaal beleid met spraakmakende tentoonstellingen over archeologie en kunst. Hij was onder andere verantwoordelijk voor de succesvolle tentoonstelling Het Terracotta Leger van Xi’an dat in 2008 354.000 bezoekers trok. Museum Paleis ’t Loo kampt met financiële problemen als gevolg van het wegvallen van 1 miljoen euro aan subsidie. (NRC)

Rechten ‘Diner’ voor meer dan ton verkocht

Amsterdam. De Amerikaanse vertaalrechten van de roman Het diner van Herman Koch zijn voor meer dan honderdduizend euro gekocht door uitgeverij Hogarth. Dat gebeurde na een zinderende veiling, zo meldde uitgeverij Ambo Anthos gisteren. Hoe hoog het bedrag exact is wil de uitgeverij niet zeggen, maar het bestaat uit „zes cijfers”. In Nederland zijn ruim 550.000 exemplaren van het boek verkocht. De filmrechten waren al in handen van een producent in de Verenigde Staten. Volgende maand gaat Het Diner als theaterstuk in première. Het boek uit 2009 werd vertaald in twintig talen. In landen als Israël en Duitsland is het een bestseller. De Amerikaanse editie verschijnt begin volgend jaar, de Britse in augustus van dit jaar. „Het diner is een ongelofelijk onweerstaanbaar, intens spannend, en briljant uitgevoerde roman, met een verteller als geen ander”, zegt een woordvoerder van uitgever Hogarth. (Novum)