Kortkolom economie

Defensie VS verlaagt aantal verkopen JSF

Rotterdam. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft het aantal Joint Strike Fighters dat in de komende jaren zal worden gekocht fors verlaagd. Het is de derde keer in drie jaar dat het Pentagon ingrijpt in het JSF-programma. Volgens Amerikaanse officials zullen er tot en met 2017 in totaal 179 minder gevechtsvliegtuigen worden gekocht, een derde van het aantal dat was vorig jaar nog was gepland. In voorgaande jaren werd het aantal JSF’s al verlaagd met 246 vliegtuigen. De reductie van het aantal JSF’s maakt deel uit van een omvangrijk bezuinigingspakket op het Amerikaanse defensiebudget, waarvan de hoofdlijnen gisteren werden aangekondigd door minister Leon Panetta. Volgens Panetta blijft het JSF-programma een belangrijke prioriteit voor de VS. Het officiële aantal toestellen dat zal worden gekocht – ruim 2.400 – blijft voorlopig gehandhaafd. (NRC)

Sligro wil overnames in groothandel en retail

AMSTERDAM. Sligro Food Group zoekt in 2012 actief naar groei door acquisities, zowel voor de groothandelsdivisie Food Service als voor de supermarktdivisie Food Retail. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend. „We blijven voor Food Service actief op zoek naar overnamemogelijkheden en zijn eigenlijk verbaasd dat die zich nog steeds niet melden”, zei bestuursvoorzitter Koen Slippens in een toelichting op de jaarresultaten over 2011. Sligro Food Service was met een marktaandeel van 18,7 procent in 2011 marktleider in de Nederlandse groothandelsmarkt. (Novum)

Philips verkoopt zijn merkrecht op Senseo

Amsterdam. Philips heeft zijn deel van het merkrecht op Senseo verkocht aan het Amerikaanse Sara Lee voor 170 miljoen euro. Beide bedrijven hadden elk 50 procent van de rechten op de naam Senseo. (NRC)