Kortkolom buitenland

Hartmedicijn eist ruim 100 levens in Pakistan

Islamabad. In Pakistan zijn meer dan honderd hartpatiënten overleden na het gebruik van medicijnen die vermoedelijk van inferieure kwaliteit waren. Ze leidden tot acute bloedspuwingen en bloedafscheiding in de urine. De eerste argwaan over de medicijnen, die gratis werden verstrekt door een overheidsziekenhuis in de stad Lahore, ontstond drie weken geleden. Sindsdien is het dodental snel opgelopen. Drie lokale medicijnenfabrikanten zijn inmiddels gearresteerd. Nog zo’n 250 mensen liggen in het ziekenhuis met klachten als gevolg van de medicijnen, die leidden tot een snelle afbraak van de witte bloedcellen en bloedplaatjes. (BBC)

President Nigeria wil dialoog met sekte

Abuja. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft de islamitische sekte Boko Haram opgeroepen om hun eisen bekend te maken als basis voor een dialoog. De opstand van Boko Haram is volgens Jonathan niet op te lossen met alleen militaire middelen. Hij onderstreepte dat onderhandelingen alleen mogelijk zijn als de sekteleden duidelijk maken wie ze zijn en wat ze willen. Christelijke leiders in Kano verwelkomden de oproep van de president. Net als de Verenigde Naties en buurlanden denkt Jonathan dat Boko Haram wapens en training heeft gekregen van extremistische groepen zoals Al-Qaeda-in-de-Islamitische-Maghreb en Al-Shabaab. (Reuters)

Couppoging Papua New Guinea ‘mislukt’

Port Moresby. De staatsgreep door een groepje militairen in Papua New Guinea gisteren lijkt mislukt. Peter O’Neill, een van de twee mannen die het premierschap voor zich opeisen, verklaarde gisteravond dat de couppoging, die beoogde om zijn rivaal Michael Somare in het zadel te helpen, was mislukt. De legerchef, die van de coupplegers huisarrest had gekregen, was weer vrij. Wat er met de coupplegers is gebeurd, is niet duidelijk. Somare, die volgens het Hooggerechtshof vorige zomer ten onrechte door het parlement was vervangen door O’Neil, liet weten nog steeds herstel in zijn oude functie te eisen. (AP)

Zestig doden in drie dagen in Irak

Bagdad. Bij een aanslag op een begrafenisplechtigheid in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend zeker 28 doden en 50 gewonden gevallen. Het ging om de begrafenis van drie shi’itische mannen die gisteravond waren doodgeschoten. Gisteren werden in Irak zeker zeventien mensen gedood in een golf van aanvallen en aanslagen. Het dodelijkste incident was een bomaanslag op het huis van twee politiemannen en hun familie in Hamia, 50 kilometer ten zuiden van Bagdad, waarbij tien gezinsleden werden gedood. De voorgaande dag waren veertien mensen gedood bij een serie bomexplosies in Bagdad. Deze maand hebben in Irak meer dan 200 mensen de dood gevonden door geweld dat wordt toegeschreven aan sunnitische extremisten. (AP, AFP)

Duitsland verlengt Afghanistan-missie

Berlijn. De Bondsdag heeft gisteren het mandaat voor de Duitse troepen in Afghanistan met een jaar verlengd. Het Duitse parlement besloot wel het aantal militairen te reduceren van 5.350 nu tot 4.900 eind dit jaar en mogelijk 4.400 volgend jaar, „voor zover de situatie dat toelaat”. In 2014 wil Berlijn beginnen met de volledige terugtrekking van zijn troepen uit Afghanistan. Duitsland is daar sinds begin 2002 militair actief. Gisteren beloofde premier Monti dat Italië Afghanistan na 2014 zal blijven steunen. De laatste Italiaanse militairen verlaten het land in dat jaar. (NRC)