Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Kabinet stemt in met boerkaverbod - ‘wet met veel haken en ogen’

Een vrouw met een boerka staat buiten een rechtbank in Frankrijk, waar op 11 april 2011 het boerkaverbod al in ging. Foto Reuters / Gonzalo Fuentes

Het kabinet heeft vanmiddag tijdens de ministerraad ingestemd met een boerkaverbod. Op het dragen van een boerka of nikab (gezichtssluier) staat straks een boete van maximaal 380 euro.

Vicepremier Verhagen zei in de ministerraad over het boerkaverbod dat het van belang is voor “open onderlinge communicatie.” Hij noemde de openbare orde, goede zeden en bescherming van de samenleving de belangrijkste redenen voor het instemmen met het wetsvoorstel:

“Mensen moeten elkaar herkenbaar tegemoet treden. Het verbod is tegen gezichtsbedekkende kleding waarbij open communicatie niet mogelijk is.”

Kabinet negeerde kritiek Raad van State

Eerder deze week gaf de Raad van State nog een kritisch advies over het verbod. De raad oordeelde dat het verbod in strijd is met de vrijheid van godsdienst en een te zwaar middel is. Het kabinet legde deze kritiek naast zich neer en stemde alsnog in met het verbod. Daarover zei Verhagen:

“We hebben het nut en de noodzaak van de wet in grondigere beweegredenen uitgelegd.”

Volgens Verhagen zijn verder alle uitzonderingen, zoals het dragen van gezichtsbedekkende kleding in een religieuze omgeving, of het dragen van gezichtsbedekkende kleding tijdens Sinterklaas of carnaval, in de wet vastgelegd.

Volgens Herman Staal, chef van de politieke redactie van NRC Handelsblad, legt het kabinet wel vaker de adviezen van de Raad van State naast zich neer:

“Het negeren van adviezen van de Raad van State komt vaker voor. Dat is een beetje het lot van de raad, omdat het kabinet altijd een eigen politieke afweging maakt. Dat wil niet zeggen dat de adviezen zinloos zijn. Ze worden namelijk openbaar en dan kunnen leden van de Eerste en Tweede Kamer de adviezen gebruiken om een wet aan te scherpen.”

Over de handhaving van de wet zei Verhagen dat dat volgens minister Opstelten van Justitie geen probleem zou worden. Herman Staal voegt hieraan toe:

“Het is een wet met veel haken en ogen, en is juridisch gezien voor kritiek vatbaar. De gevoeligheid van de wet zit ‘m in wat de gezichtsbedekkende kleding precies is. Met name in de Eerste Kamer zal dit nog een interessant debat opleveren.”

Bekijk hier het commentaar van minister Spies van Binnenlandse Zaken, waarin ze zegt dat het dragen van gelaatsbedekkende kleding de openbare orde in gevaar brengt:

Het wetsvoorstel komt van de PVV en was al opgenomen in het regeerakkoord van het huidige kabinet. Geert Wilders reageerde zojuist via Twitter op het besluit:

Twitter avatar geertwilderspvv Geert Wilders Geweldig nieuws: boerkaverbod komt er eindelijk in Nederland! Voorstel vandaag door ministerraad. Prachtig! http://t.co/HZwNs5XE

Tweede Kamer-lid Tofik Dibi (GroenLinks) tweette zojuist zijn ongenoegen over het verbod:

Twitter avatar TofikDibi Tofik Dibi Ja kabinet! Laten we terwijl mensen onzeker zijn over hun toekomst en dat van hun kinderen vooral handjevol burqa’s opsporen en beboeten…

Ook Arie Slob, fractievoorzitter van ChristenUnie, reageert:

Twitter avatar arieslob Arie Slob Crisisaanpak kabinet Rutte: boerkaverbod instellen. Zo komen we er wel. #werkloosheid #500.000 #doeiets

In september vorig jaar stuurde minister Piet Hein Donner (toen minister van Binnenlandse Zaken) een wetsvoorstel over het boerkaverbod naar de Raad, onder druk van gedoogpartner Wilders. Volgens Wilders was het veiligheidsrisico het belangrijkste argument voor een verbod, maar Donner zei dat een boerka of nikab “in strijd met het karakter van het publiek verkeer” is, en “strijdig met de uitgangspunten van gelijkwaardigheid tussen mannen en vrouwen.”

Raad in 2007 al kritisch over boerkaverbod

In september 2007 heeft de Raad al eens negatief geadviseerd over een eventueel boerkaverbod. Toen was het PVV-leider Geert Wilders die een wetsvoorstel deed dat het dragen van boerka’s en nikabs in het openbaar moest verbieden. Volgens Wilders leverde de boerka vooral een veiligheidsrisico op, maar dat kon hij volgens de Raad van State “onvoldoende aannemelijk” maken. Ook ontbrak een “dringende maatschappelijke noodzaak” voor een verbod, schreef de Raad van State toen. En zo’n verbod zou de vrijheid van godsdienst te veel beperken.

Het wetsvoorstel moet nog worden goedgekeurd door de Eerste en Tweede Kamer voordat het boerkaverbod definitief is. Dan kan Nederland het derde West-Europese land met een boerkaverbod worden. In Nederland dragen naar schatting 150 tot 200 vrouwen een boerka (die het hele lichaam bedekt) of nikab (die de ogen vrijlaat).