Jong talent op de Amsterdam Fashion Week: kartonnen schoenen en vuilniszakken

De donderdag op de Amsterdam Fashion Week stond ook dit jaar in het teken van jonge talenten. Onder de noemer Fashion Week Lab krijgen vers afgestudeerde ontwerpers de kans hun collecties aan het modepubliek te tonen in het Machinegebouw op het Westergasterrein: een kleinere en minder dure ruimte dan de hoofdzaal. Acht jonge ontwerpers presenteerden

Ontwerpen van Marije de HaanOntwerpen van Marije de Haan

De donderdag op de Amsterdam Fashion Week stond ook dit jaar in het teken van jonge talenten. Onder de noemer Fashion Week Lab krijgen vers afgestudeerde ontwerpers de kans hun collecties aan het modepubliek te tonen in het Machinegebouw op het Westergasterrein: een kleinere en minder dure ruimte dan de hoofdzaal. Acht jonge ontwerpers presenteerden in groepjes van twee hun maximaal tien outfits tellende collecties. De vier opvallers:

Een juten trui van Melissa SiegristEen juten trui van Melissa Siegrist

Melissa Siegrist studeerde in 2010 af aan ArtEZ met een damescollectie vol kenmerken uit de mannenmode. Nu draaide ze het om: ze ontwierp een sportieve mannencollectie die juist vrouwelijk oogde. Zo waren er semi-transparante broeken van witte zijde en zelfs een korte rok te zien. Maar dan wel weer in combinatie met stoere bomberjacks. In een aantal outfits verwerkte ze grove jute, hetgeen ze er op knappe wijze modieus en verfijnd uit liet zien.

Een ontwerp van Winde RienstraEen ontwerp van Winde Rienstra

Er werd flink geapplaudisseerd voor Winde Rienstra, die vorig seizoen ook al aan Fashion Week Lab deelnam. De vergelijking met Iris van Herpen is ook deze keer snel gemaakt: beide ontwerpers maken 3D-objecten die het midden houden tussen sculpturen en kledingstukken. Voor haar grotendeels ecologisch verantwoorde ontwerpen –ze stond vorig jaar in de finale van The Green Fashion Competition- gebruikte Rienstra dit keer hout, papier en karton in combinatie met zijde. Van papier en zijde vouwde ze grote harmonicavormen die ze op verschillende manieren rond het lichaam vouwde. Van karton maakte ze spectaculaire, twee decimeter hoge schoenen waarop de modellen zich helaas tergend langzaam en wiebelend voortbewogen.

Uniseks kleding bij Nieuw JurkUniseks kleding bij Nieuw Jurk

Het zijn financieel barre tijden voor creatieven, en daarom noemde ArtEZ-alumnus Esther Meijer -de ontwerper achter Nieuw Jurk- haar nieuwe collectie Krisis. Haar inspiratiebron was dan ook armoede: een katoenen jurkje zag eruit als een vuilniszak waarin gaten voor hoofd en armen zijn geknipt en in een aantal ontwerpen waren vrolijke en verdrietige gezichtjes verwerkt. De collectie, die ze overigens financierde middels crowdfunding, is uniseks en one-size-fits-all: wat resulteerde in veel wijde shirts in combinatie met leggings. Meijers ontwerpen hebben een gevoel voor humor en nonchalance vergelijkbaar met de ontwerpen van Bas Kosters, bij wie ze haar carrière ooit begon als stagiaire.

Het  hoogtepunt was de collectie van Marije de Haan, alumnus van de kunstacademie in Den Haag en winnaar van de G-Star Raw Talent Award 2010. Haar mannencollectie inspireerde ze op Black Bart: een Amerikaanse crimineel die postkoetsen beroofde in driedelig pak en een bolhoed, en met een graanzak over zijn hoofd. Dat laatste leidde tot kledingstukken die het hoofd bedekken: de kraag van een overhemd kon bijvoorbeeld tot de kruin dichtgeknoopt worden. Zo waren er meer variaties op klassieke mannenkleding te zien: er was een zwart-wit gestreept overhemd met een sleep tot op de grond, en een denim overhemd met een rafelige strik. Stuk voor stuk erg mooi in elkaar gezet. Bijzonder noemenswaardig was ook de modelkeuze: naast een prachtige kale man met een lange grijze baard, liep ook stylist, visagist, vintage mode-verzamelaar  en winkeleigenaar Ferry van der Nat mee.

Fotografie: Peter Stigter

    • Nathalie Wouters