Jazeker, de apotheker

Hospital staff sit behind the counter of a pharmacy as they distribute free medication to cardiac patients at the Punjab Institute of Cardiology (PIC) in Lahore January 26, 2012. The government in Pakistan's Punjab province is scrambling to recall contaminated drugs that have killed at least 100 people over the last month, provincial health officials said on Thursday, local media reported. REUTERS/Mohsin Raza (PAKISTAN - Tags: CRIME LAW HEALTH) REUTERS

Het systeem is zoek in de apotheek van het Punjab Institute of Cardiology (PIC) in Lahore, Pakistan. De ziekenhuismedewerkers delen gratis medicijnen uit aan hartpatiënten, die in paniek aan de balie verschijnen.

De paniek ontstond toen bekend werd dat een ondeugdelijk medicijn in drie weken tijd al meer dan honderd levens eiste. Het dodelijke medicijn werd ook gratis verstrekt door het PIC en zou sinds 15 december aan zo’n 40.000 hartpatiënten zijn uitgedeeld. Op dit moment liggen nog 250 patiënten die het foutieve medicijn kregen in het ziekenhuis.

De medicijnen zouden zijn geproduceerd door een aantal kleine, lokale farmaceutische bedrijven. De eigenaren van drie bedrijven zijn aangehouden, twee anderen worden nog gezocht.

De Pakistaanse overheid meldde dat de slachtoffers vooral uit de arme lagen van de bevolking kwamen – zij waren immers afhankelijk van de gratis medicijnen.

Wat er precies mis was met de medicijnen is nog onduidelijk. Proefmonsters zijn naar laboratoria in Pakistan, Londen en Parijs gestuurd om te worden getest.

Patiënten die het foute medicijn kregen, verloren hierdoor in hoog tempo witte bloedcellen en bloedplaatjes. De symptomen lijken sterk op die van dengue – een tropische ziekte die door muggen wordt verspreid. Daardoor werden artsen in eerste instantie misleid: in Lahore was drie maanden geleden nog een dengue-epidemie.