Vier jaar cel voor hoofdverdachte Klimop-vastgoedfraudezaak

Jan van V., de centrale figuur in de grootste bekende vastgoedfraude ooit in Nederland, moet vier jaar de gevangenis in. Foto NRC / Maurice Boyer

Jan van V., de centrale figuur in de grootste bekende vastgoedfraude ooit in Nederland, moet vier jaar de gevangenis in. De straf is een stuk lager dan de eis van zeven jaar.

Volgens de rechter was Jan van V. spin in het web van twee criminele organisaties, eentje rondom het Philips Pensioenfonds en eentje rond het Bouwfonds. De rechters achten niet alle beschuldigingen tegen oud-directeur van het Bouwfonds bewezen, meldt economieredacteur Tom Kreling die vandaag bij de zitting aanwezig was. Kreling:

“Een van de belangrijkste zaken waar Jan van V. op vrijgesproken is, is de oplichting van het Philips Pensioenfonds bij de verkoop van een vastgoedproject. Bij die transactie verdienden Van V. samen met Will F., directeur van het Pensioenfonds, miljoenen door het complex voor een lage prijs te kopen en binnen een dag, via meerdere stappen, voor een hoge prijs te verkopen. De rechter acht omkoping bewezen, maar is het niet bewezen dat het Pensioenfonds ook daadwerkelijk schade heeft geleden. De prijs voor het complex was niet uitzonderlijk laag.”

Daarnaast heeft Van V. volgens de rechtbank goed meegewerkt aan het onderzoek en heeft hij toegegeven fouten te hebben gemaakt.

Rechtbank bepaalde vandaag straf voor elf verdachten

De rechtbank in Haarlem bepaalde vandaag de straf voor elf van de veertien verdachten in de omvangrijke zaak. Het Openbaar Ministerie legde de elf in september omkoping, verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en deelname aan een criminele organisatie ten laste. Drie van de elf verdachten kwamen vandaag opdagen in Haarlem.

Will F., directeur van het Philips Pensioenfonds, werd dus vrijgesproken van oplichting. Wel werd hij veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, omkoping en witwassen.

Een andere directeur van het Philips Pensioenfonds, Rob L, kreeg één jaar gevangenisstraf. Tegen de 59-jarige Will F. was vijf jaar geëist, tegen de 61-jarige Rob L. drie jaar.

Taakstraf voor oud-bestuursvoorzitter Bouwfonds

Cees H., oud-bestuursvoorzitter van Bouwfonds en dus de baas van de 47-jarige Jan van V., kreeg een taakstraf van 240 uur en een geldboete in plaats van de geëiste gevangenisstraf van vier jaar. Van alle verdachten had hij de zwaarste functie ten tijde van de fraude en werd in het verleden zelfs koninklijk onderscheiden. Hij werd er van beschuldigd dat hij een oogje zou hebben dichtgeknepen bij de dubieuze transacties van zijn directeur en kreeg daar geld en luxegoederen (zoals een jacht) voor, maar werd vandaag van de meeste aantijgingen vrijgesproken.

Tien andere verdachten die in de zaak terechtstonden zijn veroordeeld tot straffen variërend van een werkstraf van veertig uur tot tweeënhalf jaar cel. Tegen drie andere verdachten loopt nog een zaak.

Nog nooit vond op deze schaal vastgoedfraude plaats

De Klimop-vastgoedfraude is de grootste onroerendgoedzwendel uit de Nederlandse geschiedenis. Het Bouwfonds (inmiddels de Rabo Vastgoedgroep) en het Philips Pensioenfonds werden tussen 1995 en 2006 samen voor 250 miljoen euro opgelicht door mannen die hooggeplaatste functies bekleedden. De directeuren van het pensioenfonds, Will F. en Rob L., lieten zich omkopen om onroerend goed te verkopen aan Bouwfonds en Ceylonstaete. Vaak verkochten zij de panden tegen te lage prijzen of kochten ze juist vastgoed op voor te veel geld. Het verschil tussen de werkelijke waarde en de gehanteerde bedragen leverde de betrokkenen tientallen miljoenen op, die ze in eigen zak staken.

Jan van V. schreef bovendien valse facturen uit, waardoor hij vele miljoenen bij Bouwfonds wegsluisde. Dit geld kwam terecht bij makelaars en onderaannemers die dat vervolgens via ingewikkelde constructies weer privé aan hem terugbetaalden. De winst van de fraude werd door Jan van V. met zijn compagnons en medeplichtigen gedeeld.

Harry Hilders, vastgoedhandelaar van het bedrijf Ceylonstaete, stond vandaag niet terecht. Hij schikte in 2010 met Justitie.

Reportage van Nieuwsuur over de start van het Klimop-proces in 2011:
http://www.youtube.com/watch?v=HHiK9G2PVkk&feature=player_embedded

Proces had honderdduizenden manuren nodig

Het gaat om een enorm omvangrijk proces: Justitie investeerde maar liefst 270.000 manuren in de zaak. Zes jaar geleden kwam de zaak aan het licht toen de FIOD, de opsporingsdienst van de Belastingdienst, zich ermee ging bemoeien. In 2007 deed de FIOD met meer dan 600 mensen gelijktijdig invallen in Nederland, België en Zwitserland. De rechtbank in Haarlem heeft bovendien niet minder dan tachtig zittingsdagen uitgetrokken voor de behandeling van de zaak.