Het CDA trekt haar voorstel over partijgiften snel weer in

Het CDA heeft een handreiking aan de PVV over schenkingen aan politieke partijen gisteravond ingetrokken. Het ging om een voorstel om partijen zelf te laten bepalen of ze giften aan de partij openbaar maken. CDA-Kamerlid Ger Koopmans trok het amendement in toen bleek dat de PVV het als legitimatie wilde gaan gebruiken om giften geheim te houden.

Het kabinet wil dat giften aan partijen vanaf 4.500 euro openbaar worden gemaakt. De reden: transparantie voor de kiezer en voorkomen dat partijen in ruil voor geld bepaalde standpunten innemen.

Tijdens een debat over dat kabinetsplan zei Koopmans gistermiddag nog dat zijn partij geen behoefte heeft aan een „nieuwe afdeling Controle Financiering Politieke Partijen”. Daarmee leek hij de PVV, die consequent weigert te vertellen wie de geldschieters van de partij zijn, tegemoet te komen. De partij van Geert Wilders is fel tegen de wet. PVV-Kamerlid Hero Brinkman zei eerder dat de wet „specifiek geschreven is voor de PVV”. Hij denkt dat er genoeg mazen in de wet zijn om onder transparantie uit te komen. Novum