Handen als prijspaardjes

Wie is de best verkopende klassieke artiest? De broertjes Jussen misschien? Die verkochten in 2011 10.000 exemplaren van hun Schubert-cd. Maar op het internet tellen andere getallen. Neem Valentina Lisitsa. Ze is de eerste klassieke YouTube-ster. Lisitsa is een uitstekend pianiste, maar dan nog zijn de getallen verbijsterend. Haar aantal views nadert de 38 miljoen. Het innemende is dat ze verder op papier weinig mee heeft. Zo is ze ‘al’ 39: te oud voor veelbelovend. Echt bekend was ze tot voor kort ook niet. En heel erg mooi zijn vooral haar hypergespierde handen. Lisitsa werd pas bekend toen ze een clipje op YouTube plaatste, dat een groot succes werd. Cd’s en concerten volgden. Tegenwoordig wordt ze vertegenwoordigd door het invloedrijke managementkantoor IMG.

Het leukste is nog dat Lisitsa een bizarre eend in de bijt is. In tv-programma Vrije Geluiden vertelde ze ook over haar jeugd. Ze mocht niet op paardrijles, dus fantaseerde ze dat haar handen prijspaardjes waren, de linker een zwarte, de rechter een schimmel. Die moesten afgetraind worden. Dat lukte. Maar, zo ontdekte ze schoorvoetend, uiteindelijk is muziek geen kwestie van winnen. Een schaakcarrière, dan? Die mislukte vooral omdat de puber Lisitsa stomende romances verzon tussen haar witte koning die de zwarte koningin van haar opponent besloop, en toen, opeens... Schaakmat. Voor de tegenstander. Maar nu is Lisitsa de winnaar. Vanavond speelt Lisitsa in Haarlem, deze zomer gaat ze de Royal Albert Hall vullen. Tienduizend stoelen. Normaal is dat veel, maar zie: op het web gelden andere wetten.

Mischa Spel

    • Mischa Spel