Grote zorgen bonden over TNT

FNV Bondgenoten en Abvakabo FNV maken zich grote zorgen over de rol van twee activistische beleggers bij TNT Express. Volgens de bonden kan de continuïteit van het Nederlandse koeriersbedrijf in gevaar komen.

De twee vakbonden hebben vandaag een brandbrief gestuurd naar minster Kamp (Sociale Zaken) en Verhagen (EZ). Daarin schrijven de bonden dat ze zeer bezorgd zijn over de bemoeienis van beleggingsfondsen Jana en AIMCO. Vorige week liet de Centrale Ondernemings Raad (COR) van TNT weten dat er aanhoudende geruchten zijn dat de twee beleggingsfondsen TNT Express willen opknippen en in delen verkopen. „Wij hebben het idee dat het niet alleen geruchten zijn”, zegt FNV-bestuurder Susan Eijgermans. „De vraag is wat dat betekent voor de werknemers in Nederland.” Eerder werd al bekend dat Jana en AIMCO aandringen op de benoeming van drie nieuwe commissarissen bij TNT Express. De twee Noord-Amerikaanse aandeelhouders waren grote voorstanders van de splitsing van TNT Express en PostNL vorig jaar. Sinds de splitsing heeft TNT echter keer op keer tegenvallende resultaten bekend gemaakt.

Jana en AIMCO zijn relatief kleine aandeelhouders. Toch maakt FNV-bestuurder Egon Groen zich zorgen: „Het verleden heeft aangetoond dat activistische aandeelhouders alles op alles zetten om bedrijven naar hun hand te zetten.”