Gewapende opstand nadert Damascus

A handout picture released by the Local Coordination Committees in Syria (LCC Syria) on January 26, 2012 shows the bodies of civilians, including children, who activists said were killed by Syrian troops, at a mortuary in the flashpoint city of Homs. United Nations chief Ban Ki-moon urged the UN Security Council to speak with one voice on Syria, and called on Damascus to listen to the aspirations of its people. RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / LCC SYRIA" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS - AFP IS USING PICTURES FROM ALTERNATIVE SOURCES AS IT WAS NOT AUTHORISED TO COVER THIS EVENT, THEREFORE IT IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S EDITORIAL CONTENT, DATE AND LOCATION WHICH CANNOT BE INDEPENDENTLY VERIFIED AFP

De gewapende opstand tegen de Syrische president Bashar al-Assad is gisteren de hoofdstad Damascus dichter genaderd. In de voorstad Douma vochten regeringstroepen tegen deserteurs. In de hoofdstad zelf, en in andere steden, gingen tienduizenden aanhangers van Assad de straat op om het regime hun steun te betuigen.

Volgens het Syrische Observatorium van de Mensenrechten in Londen, een van de mensenrechtengroeperingen die het aantal slachtoffers van de opstand probeert bij te houden, werden in Douma gisteren 200 mensen opgepakt. Over dodelijke slachtoffers bij de gevechten was niet direct iets bekend. Er zijn hoe dan ook geen cijfers uit onafhankelijke bron over de opstand tegen Assad en het aantal doden bij staatsgeweld om de opstand neer te slaan. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds de protesten half maart begonnen bij staatsgeweld 5.400 mensen gedood.

Duizenden militairen zijn uit het regeringsleger gedeserteerd uit protest tegen het geweld tegen betogers en burgers. Een deel van hen heeft zich gehergroepeerd in het Vrije Syrische Leger. Maar oppositieleiders geven toe dat het Vrije Syrische Leger versnipperd is in tamelijk onafhankelijk van elkaar optredende eenheden en geen duidelijke commandostructuur heeft.

In Homs, een van de bolwerken van de opstand, werden gisteren volgens de oppositie veertien leden van een sunnitische familie, onder wie acht kinderen, gedood. Volgens activisten was de moordpartij het werk van leden van een pro-Assad-militie. Een activist zei dat de aanval „zuivere wraak” was voor de dood van militieleden door toedoen van deserteurs. Nog zeker twaalf mensen zouden zijn gedood bij mortierbeschietingen door het leger.

De VN-Veiligheidsraad komt vanavond bijeen om zich te beraden op de situatie in Syrië. Er komt een nieuwe ontwerpresolutie ter tafel die de oproep van de Arabische Liga tot aftreden van president Assad ondersteunt.

Maar Rusland heeft al laten weten dat het voorstel in zijn huidige vorm onacceptabel is. Rusland, een van de laatste medestanders van Assad, heeft een eerdere resolutie waarin het Syrische regime werd veroordeeld met een veto geblokkeerd. (Reuters, AFP, AP)