Fitch verlaagt kredietwaardigheid vijf eurolanden

Logo van kredietbeoordelaar Fitch op een plaquette bij het kantoor in Milaan. Foto Reuters / Alessandro Garofalo

Kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de kredietwaardigheid van de vijf eurolanden België, Cyprus, Italië, Slovenië en Spanje. Dat meldt persbureau Dow Jones.

De kredietwaardigheid van België is verlaagd van AA+ naar AA, die van Cyprus van BBB naar BBB-, Italië gaat van A+ naar A-, en Slovenië en Spanje zijn verlaagd van AA- naar A. Fitch heeft zowel de lange als de korte termijn rating bijsteld. Alle landen krijgen het predikaat ‘negatieve verwachtingen’, maar zijn net als Ierland, van de Ratings Watch Negative gehaald.

Dat predikaat houdt in dat er iets meer dan vijftig procent kans is dat de status van de landen in de komende twee jaar verlaagd wordt. Belgie (F1+), Cyprus (F3), Ierland (F2) hebben de korte termijn ratings behouden; de korte termijn rating van Italie is verlaagd van F1 van F2, en die van Slovenië en Spanje zijn beide verlaagd van F1+ naar F1.

Ierland behoudt status maar krijgt waarschuwing

Ierland behoudt zijn BBB+ rating maar kreeg wel een negatief advies. Fitch licht de herziening van de afwaarderingen toe aan persbureau AP:

“[De afwaarderingen zijn het gevolg van] de sterke verslechtering van de economische vooruitzichten in Europa en de afwezigheid van een geloofwaardige financiële firewall tegen besmetting en self-fulfilling liquiditeitscrises.”

Afwaardering werd verwacht

Twee weken geleden waarschuwde Fitch al voor een mogelijke afwaardering, waarbij de afwaardering van Italië op de voet werd gevolgd door de financiële markten. Volgens Fitch ligt dat land namelijk “in de frontlinie van de huidige crisis.” Ook kredietbeoordelaar Standard & Poor’s verlaagde toen al de kredietwaardigheid van negen eurolanden. Italië is met haar torenhoge schuld van 1,9 biljoen euro de grootste bedreiging voor de euro. In de komende periode moet Italië bovendien driehonderd miljard van de uitstaande schulden opnieuw veilen. De hoge rente die het land moet betalen bemoeilijkt dat.

Het afwaarderen van de kredietwaardigheid van een land betekent dat het moeilijker wordt om schulden het hoofd te bieden. Het land wordt minder gezien als een betrouwbare terugbetaler en moet dus meer gaan betalen voor het lenen van geld.

Bekijk hier een tabel met de verschillende niveaus van kredietwaardigheid die de beoordelaars aanhouden.

    • Judith Laanen