Espresso met Newt Gingrich

Als het aan de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich ligt, krijgen de Verenigde Staten een permanente basis op de maan. ‘We moeten de toekomst met bravoure tegemoet gaan,’ zegt hij bij een espresso. Wat bedoelt hij daarmee? ‘Dat we niet bang moeten zijn.’

Foto Reuters / Eric Thayer

De maan

Als het aan de Republikeinse presidentskandidaat Newt Gingrich ligt, krijgen de Verenigde Staten een permanente basis op de maan. ‘We moeten de toekomst met bravoure tegemoet gaan,’ zegt hij bij een espresso. Wat bedoelt hij daarmee? ‘Dat we niet bang moeten zijn.’ De Republikeinse presidentskandidaat kijkt visionair voor zich uit. ‘We kunnen naar olie boren in Alaska,’ zegt hij. ‘Global warming doet er niet toe.’ Gingrich neemt een slokje espresso. ‘In de Golf van Mexico kunnen nog wel tien rampen plaatsvinden,’ zegt hij. ‘Maar dan moeten de mensen wel op mij stemmen.’ Waarom zouden ze dat doen? ‘Omdat ik zal investeren in ons ruimteprogramma,’ antwoordt Gingrich. ‘In de toekomst leven we allemaal op de maan.’

Newt Gingrich is momenteel de grootste uitdager van multimiljonair Mitt Romney. ‘Ik had hem goed te pakken met zijn belastinggegevens,’ zegt Gingrich. ‘Hij betaalt nog minder belasting dan mijn Mexicaanse tuinman, mijn Filippijnse schoonmaakster en mijn Haïtiaanse kok.’ Wat vindt hij van de kritiek op zijn drie huwelijken? ‘Het klopt dat ik mijn tweede vrouw om een open huwelijk heb gevraagd,’ zegt Gingrich. ‘Maar dat was nadat ze mij had betrapt met een ander.’ Hij neemt een slokje espresso. ‘Mijn tweede vrouw heeft daar uitgebreid over verteld in een televisie-interview.’ Gingrich kijkt teleurgesteld. ‘Na de scheiding is ze heel open geworden.’

    • Ernest van der Kwast