Een filmpje vet

Pannenkoeken uit een antiaanbakpan zijn anders dan koeken uit een kale koekenpan. Ze zijn minder lekker, maar dat is een mening. Net als die over kant-en-klare mixen die niet zo lekker zijn als vers beslag van tarwebloem, eieren en een snuf zout. Het zijn meningen die door duizenden mensen niet gedeeld worden, want zie de mixen de winkel uit vliegen waar in Tefalletjes koeken van gebakken worden.

Doet men geen olie in een non-stickpan, dan zal de pannenkoek vrijwel egaal bruin kleuren. Dooie boel. Met wat vet wordt het aanzien van de koek al levendiger, maar hij haalt het niet bij de pracht uit een kale pan. En de pannenkoek uit een pan van staal of gietijzer ruikt lekkerder dan een antikleefkoek.

Veel vet, boter of olie in de pan maakt de pannenkoek niet beter. Een filmpje vet is ideaal. Maar hoe brengt men het aan? Met een plantenspuit, dacht een olieboer in Franeker. Levo doet olie met botersmaak in een plastic fles met daarop een pistoolpompje geschroefd, dat ook op plantenspuiten zit en op flessen reinigingsmiddel voor ruiten en geglazuurde tegels. Het pistooltje moet een neveltje olie van zich af spuiten. Maar ons pistooltje deed dat niet, het regende en niet eens regelmatig.

Kookwinkels, maar een tijdje geleden ook Lidl, hebben verstuivertjes zoals veel gebruikt worden met cosmetica erin. Op de dop een knop die pompt en perst als hij met een wijsvinger telkens ingedrukt wordt. Ze zijn voor olie, maar mij kunnen ze niet bekoren, ze nevelen niet voorbeeldig, althans mijn testexemplaren niet, maar spugen en spetteren.

Een van de vele verkoophuizen voor huishoudelijke waren op het internet zegt dat je er ook mee kan blussen: „Deze handige verstuiver kan op twee manieren gebruikt worden. Gevuld met water gebruikt u hem onder meer om onvoorziene vlammetjes in de barbecue te doven. Gevuld met olie is hij ideaal voor salades en voor het invetten van uw wok of antikleefpan.”

Zoals vaker is iets beters te koop in ijzerwarenwinkels waar geen culinair zijn keukengereedschap zoekt. Het oliespuitje. Een hele mooie is te koop bij het verzendhuis Overtoom.nl, ‘de enige oliespuit die in alle standen olie geeft’, maar hij kost 26,50 euro. Worldoftools.nl verkoopt een goede met plastic tankje voor 11 euro. Maar Toolstation.nl heeft al een kekke rode spuit met een groen slangetje met een metalen spuittuitje voor 5,15 euro.

Nevelen gaat niet. Wel een straal olie van ver af in een pan mikken, kind, kom eens kijken. Maar verfijnd gaat het ook geweldig, drupje raapzaad- of rijstolie hier, drupje daar en zie, het vet vloeit uit tot een glimmend filmpje. En jazeker, hij doet ook de fietsketting.

    • Wouter Klootwijk