Duitsland brokkelt langzaam af

Hij is kilometerslang en op sommige plaatsen metersdiep. Door een scheur op het Oostzee-eiland Hiddensee, ten noorden van Stralsund, dreigt dezer dagen een steil gedeelte van dit populaire vakantie-eiland in zee te storten.

Een wandelpad naar de vuurtoren op de noordwestpunt van het eiland is voor de zekerheid afgesloten, evenals een stuk strand aan de voet van het pad.

Vorige maand gebeurde iets soortgelijks met een kolossaal stuk rots op het oostelijker gelegen Rügen. Bij de noordelijke eilandpunt Kap Arkona kwamen met donderend geraas tonnen rots en aarde naar beneden. Een 10-jarig meisje, dat daar met haar ouders aan het wandelen was, kwam daarbij om het leven. Haar lichaam is nog steeds niet gevonden.

De Duitse eilanden zijn, net als de Nederlandse waddeneilanden, heftig in beweging. Daarbij brokkelen delen van de poreuze rotskust af. Gemiddeld verdwijnt ieder jaar 30 centimeter krijtrost. Geologen vermoeden dat de overvloedige regen en hoge waterstand van afgelopen maanden dit keer een rol hebben gespeeld.

In 2000 raakte Rügen, het grootste eiland van Duitsland, in één klap 60.000 kubieke meter krijtrotskust kwijt. Een paar jaar later verdween een stuk rots in de Oostzee dat mogelijk nog is afgebeeld door de Duitse kunstschilder Caspar David Friedrich op zijn wereldberoemde doek Kreidefelsen auf Rügen uit 1818.