Djokovic slaat zich in kraker voorbij Murray (en naar de finale)

Djokovic tijdens de halve finale tegen Andy Murray in Melbourne.
Djokovic tijdens de halve finale tegen Andy Murray in Melbourne. Foto Reuters / Toby Melville

Rafael Nadal weet wie er zondag in de finale van de Australian Open tegenover hem staat: Novak Djokovic. De Serviër won vandaag in vijf slopende sets de halve finale tegen Andy Murray: 6-3, 3-6, 6-7 (4-7), 6-1, 7-5.

Net als de in de andere halve finale tussen Nadal en Federer was het tennisspel in de Rod Laver Arena van hoogstaand niveau. Over de eerste drie sets deden Djokovic en Murray drie en een half uur. In de tweede set en derde set had Djokovic, de nummer één van de wereld, het bijzonder lastig met de Brit. Vrijwel al zijn servicegames liepen uit op een deuce, waarna hij de game in de meeste gevallen desondanks wel wist te behouden. Maar in de tiebreak moest hij de 1-2 voorsprong toch aan Murray laten.

Wie vervolgens dacht dat de mentale klap zo groot was dat de vierde set een formaliteit zou worden, zat er goed naast. Djokovic sloeg zich in no time door de set heen en Murray had geen antwoord. Het werd 6-1 en de spelers stonden in sets weer gelijk.

De vijfde en laatste set ging weer meer gelijk op. Toen Djokovic Murray brak en uitliep naar 4-2, leek hij de wedstrijd definitief naar zich toe te gaan trekken. Maar toen hij op 5-3 mocht uitserveren, pakte Murray plots weer twee games op rij. Op 6-5 brak Djokovic opnieuw, waardoor hij na bijna vijf uur tennis de laatste set en de finaleplek eindelijk binnenhaalde.

Nadal won gisteren zijn halve finale tegen Federer in vier sets. Zondag spelen Nadal en Djokovic, de nummer één en twee van de wereldranglijst, de finale.