De minister vertelt

De Russische overheid oefent zware druk uit op zakenmensen die de oppositie steunen. Dat heeft de voormalige Russische minister van Financiën Aleksej Koedrin vandaag gezegd tijdens een werkontbijt met Russische journalisten op het Internationaal Economisch Forum in Davos. De pressie op Russische zakenmensen is volgens hem vaak zo groot dat zij zelfs niet durven deel te nemen aan activiteiten van de oppositie, uit angst voor persoonlijke en zakelijke repercussies. Ook zouden zakenmensen die niet loyaal zijn aan het regime onder druk worden gezet - het lot van Chodorkovski is bekend.

Opvallend is dat Koedrin  steeds meer de kant opschuift van het oppositiekamp, alsof hij nattigheid voelt. Zo zei hij dat de machthebbers eraan zullen moeten wennen dat in de Russische samenleving tolerantie jegens politici bestaat, die er andere opvattingen op nahouden dan zij. In het verlengde daarvan zou het zakenleven het recht moeten hebben om mensen met die andere politieke overtuigingen en hun partijen financieel te mogen steunen, zonder dat voor straf hun bedrijf wordt geconfisqueerd. Alleen op die manier kan er een normale politieke en economische concurrentie en een transparant bestuur ontstaan, met onafhankelijke rechtbanken die zich laten leiden door de wet en niet door het Kremlin (zie weer Chodorkovski, voor wiens onmiddellijke vrijlating Koedrin is).

Koedrin benadrukte in Davos opnieuw dat de uitslagen van de parlementsverkiezingen van 4 december in alle opzichten vervalst zijn. Hij ging daarmee in tegen de uitspraak van president Medvedev van afgelopen woensdag dat ze de ,,schoonste uit de hele Russische geschiedenis” waren. Ook zei Koedrin dat het Kremlin bezig is de liberale oppositiepartij Rechtse Zaak van oligarch Michail Prochorov op te slokken, omdat die partij het regime niet meer van dienst kan zijn. Daarmee verraadt hij dat die partij, zoals iedereen al dacht, lokaas van het Kremlin was om de ontevreden middenklasse te paaien.

Eerder deze week schaarde Koedrin zich achter Grigori Javlinski, nadat die door de Centrale Kiescommissie was afgewezen als kandidaat voor de presidentsverkiezingen, omdat een deel van de voor zijn registratie vereiste handtekeningen niet in orde zou zijn. Volgens Koedrin zou de samenleving door de uitschakeling van Javlinski, de enige tegenkandidaat die niet aan de touwtjes van het Kremlin bungelt, haar vertrouwen in de eerlijkheid van de verkiezingen van 4 maart geheel verloren hebben. Dat laatste kun je betwijfelen en geldt waarschijnlijk alleen voor de goedopgeleide middenklasse die nu protesteert. Sergej Parchomenko, een van de organisatoren van de demonstraties, zei zojuist op de radio dat Poetin heus wel zal willen (bij gebrek aan serieuze tegenstanders), maar dat de prijs die hij voor zijn overwinning betaalt heel erg hoog is. Dat is een opvatting waarin ik me meer kan vinden.