Clinton, Carter en Gerda

Oud-presidenten schrijven door, maar publiceren lang niet zoveel als Gerda van Wageningen. En wordt 2012 dan eindelijk het e-bookjaar?

Honderd romans, er zijn niet veel schrijvers die dat bereiken. Van romantische fictieschrijfster Gerda van Wageningen verscheen vorige week bij Kok ten Have evenwel het honderdste boek: Onrustig hart. De uitgeverij kwam met een glossy, Gewoon Gerda en een cadeaudoos met Het mooiste van Gerda.

De romans van Van Wageningen zijn in de boekhandel alleen verkrijgbaar in bepaalde delen van het land. ‘Hoe dichter bij de Randstad, hoe minder plaats die voor onze boeken hebben,’ zei Van Wageningens redacteur, Monique Boltje, in Boekblad. Bij Kok-Kampen zijn er meer auteurs met lange lijsten romans op hun naam. ‘Die begonnen in de jaren zeventig of tachtig te schrijven en als je dan twee boeken per jaar publiceert, schiet het wel op,’ aldus Boltje in Boekblad. Gerda van Wageningen publiceerde haar eersteling in 1977. In oktober verschijnt haar honderd-en-eerste titel, Gekleurd glas.

De rel rond het afgelaste optreden van Salman Rushdie op het literatuurfestival in het Indiase Jaipur heeft ervoor gezorgd dat de Britse auteur Hari Kunzru (De poseur, Mijn revoluties) halsoverkop India moest verlaten. Toen de organisatie zelfs een video-optreden van Rushdie afgelastte uit angst voor gewelddadige protesten, las Kunzru op het festival voor uit diens The Satanic Verses, een boek dat in India nog altijd verboden is. Kunzru kreeg nadien het advies India meteen te verlaten, omdat hij anders gearresteerd zou worden. Op zijn blog noemt hij de ophef rond het na doodsbedreigingen afgelaste bezoek van Rushdie ‘een storm van georganiseerde controverse, niet zonder verband met de op handen zijnde verkiezingen in Uttar Pradesh’. Volgens Kunzru bezoekt Rushdie ‘India sinds 2007 zonder problemen.’

Terwijl volgende week het jongste boek van Bill Clinton in vertaling verschijnt, kondigt Publishers Weekly twee nieuwe boeken van Jimmy Carter aan. Waar Clinton zich buigt over de werkloosheid in de VS, heeft de nu 87 jarige oud-president zich tot het hogere gewend. Through the Year with Jimmy Carter: 366 Daily Meditations from the 39th President en Lessons from Life Bible: Personal Reflections with Jimmy Carter bevatten beide materiaal van de dertig jaar dat Carter lesgaf aan een zondagsschool.

Het werd ook gezegd van de jaren 2010 en 2011. Maar dit jaar, 2012, wordt dan eindelijk het jaar van de grote doorbraak van het e-book. Dit hopen althans de boekhandelsketens Libris en Blz. bij de aankondiging van hun samenwerking met Kobo. De Europese tak van deze Canadese e-bookverkoper wordt geleid door Pieter Swinkels, in een vorig leven redacteur van De Bezige Bij en kroonprins van Robbert Ammerlaan. Kobo heeft ook meteen een nieuwe e-reader laten maken, de Kobo eReader Touch, in vijf kleuren voor 129 euro. Niet dat e-readers ondertussen de winkel uitvliegen. Het worstelende Selexyz heeft zijn OYO-reader in de uitverkoop gedaan: die kost nu nog 75 euro (dat was 150).

mmv Arjen Fortuin

    • Maartje Somers