Chris Breedveld nieuwe directeur Kabinet der Koningin

Koningin Beatrix in september vorig jaar tijdens Prinsjesdag bij de Ridderzaal in Den Haag. Foto AP / Bas Czerwinski

De huidige plaatsvervangend directeur-generaal van de Rijksvoorlichtingsdienst, Chris Breedveld, wordt de nieuwe directeur van het Kabinet der Koningin. Hij geldt als een vertrouweling van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Breedveld volgt in de zomer Paul Schellekens op, die de functie sinds 2006 bekleedt. De ministerraad beslist vanmiddag officieel over de benoeming. Het Kabinet der Koningin zorgt voor de ambtelijke ondersteuning van de koningin bij haar staatsrechtelijke taken en fungeert als schakel tussen koningin en regering. De minister-president draagt de ministeriële verantwoordelijkheid voor het Kabinet der Koningin.

Omdat Breedveld als vertrouweling van Willem-Alexander en Máxima geldt, zullen de speculaties over een op handen zijnde troonswisseling toenemen. Hij stond aan de basis van de mediacode voor journalisten, die de Oranjes van meer privacy voorzag. Hij adviseerde het prinselijk paar bij de rel rond hun vakantievilla in Mozambique. Breedveld staat ook bekend om zijn felle reacties op foutieve berichtgeving over het Koninklijk Huis.

Breedveld (49) is sinds 2004 werkzaam voor de RVD. Daarvoor werkte hij bij het ministerie van Economische Zaken, onder meer als directeur communicatie.

    • Pim van den Dool