Chemie-Pack in beroep om publicatie rapport

Brandweermannen bij de brand in Moerdijk van 5 januari 2011. Foto NRC / Rien Zilvold

Chemie-Pack gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in Den Haag, die vorige week bepaalde dat het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de grote brand vorig jaar bij het bedrijf mag worden gepubliceerd. Dat laat de advocaat van het inmiddels failliete bedrijf vandaag weten aan persbureau Novum.

Het bedrijf had een kort geding aangespannen omdat het publicatie van het rapport wilde voorkomen. De bestuurders van Chemie-Pack vinden dat in het rapport tientallen onjuistheden staan en dat de opstellers onbehoorlijk hebben gehandeld.

In het rapport wordt verslag gedaan van het onderzoek van de onderzoeksraad naar de grote brand die op 5 januari 2011 ontstond op het terrein van Chemie-Pack. Bij de brand kwamen chemicaliën en bluswater met chemische stoffen op het terrein, in de omgeving en in het grondwater terecht.

De verdediging is het niet eens met de juridische redenering van de rechtbank. Volgens advocaat Robert van ’t Zelfde staan er bovendien fouten in het vonnis. De raadsman wil dat het gerechtshof de zaak zo snel mogelijk behandelt.

De officiële publicatie van het rapport stond in eerste instantie gepland voor eind januari. De onderzoeksraad gaf Chemie-Pack een week extra om te reageren, waardoor de publicatie nu gepland staat voor de eerste week van februari. Die datum kan nog worden uitgesteld nu Chemie-Pack heeft besloten tot een versneld hoger beroep.

De NOS kreeg eerder een conceptrapport in handen. Daarin staat dat zowel het bedrijf, de gemeente Moerdijk en de veiligheidsregio’s Midden- en West-Brabant als Zuid-Holland Zuid fikse steken lieten vallen.

    • Lex Boon