Brieven

Future Planet Studies is geen fopstudie

We waarderen het dat de heer Hulsbos de nieuwe Bachelor studie Future Planet Studies als een coole opleiding omschrijft (‘Luister naar je oma en kies een echte studie’, Opinie, 25 januari). Helaas wel in de context van de zogenaamde fopstudies die hogere onderwijsinstituten zouden bedenken om meer studenten aan te trekken. Dat steekt ons.

Future Planet Studies is het resultaat van jaren denkwerk, en is onderbouwd met marktonderzoek waaruit blijkt dat er zowel vanuit grote multinationals als vanuit opkomende innovatieve bedrijven behoefte is aan een nieuw soort van kenniswerkers.

De studie sluit aan bij de behoefte van de overheid om Nederland (weer) tot de top van de kenniseconomieën te laten behoren. Is dat te trendy wellicht voor de heer Hulsbos? Professor Dijkgraaf, de president van de KNAW, opende anders graag het eerste academische jaar van Future Planet Studies.

Zoals ook SER-voorzitter Rinnooy Kan en Kroonlid Louise Fresco, oud-vicepremier Jan Terlouw en de innovatieve ondernemers Ruud Koornstra en Wubbo Ockels een belangrijke rol weggelegd zien voor onze studenten op de toekomstige arbeidsmarkt.

Future Planet Studies is vier jaar geleden opgezet, omdat een geïntegreerde benadering vanuit de natuurwetenschappen en de sociale wetenschappen essentieel is om de uitdagingen waar de wereld voor staat kunnen tackelen. De effecten van klimaatsverandering, voedsel-, water- en grondstoffentekorten en navenante sociaal-economische crisissen kunnen niet effectief worden aangepakt met traditionele monodisciplinaire benaderingen.

Net als in Delft leiden wij bruggenbouwers op, maar dan bruggenbouwers die specialisten verbinden bij de aanpak van zulke complexe problemen. Een nieuwe generatie academici met gefundeerde kennis van de aarde, die begrijpen hoe de maatschappij werkt en kunnen meedenken met beleidmakers en managers, om op innovatieve wijze een duurzame toekomst te bewerkstelligen.

Wij raden heer Hulshof daarom ook sterk aan om kaf van koren te scheiden en het bovenstaande aan zijn oma uit te leggen!

Prof. dr. ir. Willem Bouten, Dr. Coyan Tromp en Dr. Kenneth F. Rijsdijk

Future Planet Studies, Universiteit van Amsterdam

    • Dr. Kenneth F. Rijsdijk
    • Prof. Dr. Ir. Willem Bouten
    • Dr. Coyan Tromp