Bomaanslag in Bagdad kost aan zeker 32 mensen het leven

Iraqis inspect the site of a blast in the southern Baghdad neighbourhood of Saidiya on January 27, 2012, a day after a bomb ripped through a billiards cafe. Iraq has been hit by a spate of attacks since US forces completed their withdrawal in December, with the war-torn country mired in a political standoff that has pitted the Shiite-led government against the main Sunni-backed political bloc. AFP/PHOTO/AHMAD AL-RUBAYE Gisteren onplofte er ook al een bom in een poolcafé in het zuiden van Bagdad. Foto AFP / Ahmad Al-Rubaye

In de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn zeker 32 mensen om het leven gekomen toen een autobom afging nabij een marktplein. Volgens de politie raakten bij de zelfmoordaanslag 65 mensen gewond, onder wie zestien agenten.

De aanslag trof de begrafenisstoet van Mohammed al-Maliki, een makelaar die een dag eerder werd vermoord met zijn vrouw en zoon in de westelijk gelegen wijk Yarmuk.

Het is de laatste aanslag in de overwegend shi’itische wijk Zafaraniyah sinds de politieke crisis in december begon.

De Iraakse autoriteiten beschuldigen sunnitische islamitische opstandelingen ervan achter de aanvallen op shi’ieten te zitten. Zij zouden de sektarische spanningen willen aanwakkeren die Irak in 2006 op de rand van een burgeroorlog bracht.

Opstandelingen hebben het geweld in Irak opgevoerd sinds de Amerikaanse militairen zich terugtrokken vorige maand. Meer dan 200 mensen zijn omgekomen sinds het begin van het jaar.

    • Marije Willems