‘Bloedbad in Syrische stad Homs’ - Rusland kritiseert VN-resolutie

Kinderen roepen leuzen tegen het regime van president Assad in de plaats Khalidieh nabij Homs. Foto Reuters

In de Syrische stad Homs hebben elitetroepen van het leger van president Assad gisteren een familie van veertien mensen uitgemoord. In totaal zouden in Syrië gisteren volgens Syrische activisten 43 burgerdoden zijn gevallen.

Het verhaal over de moord op veertien leden van de familie Bahader komt volgens persbureau Reuters van inwoners en activisten uit Homs. Onder de veertien gedode familieleden zouden acht kinderen zijn, in de leeftijd van acht maanden tot negen jaar oud. Naast het doden van de familie zouden Syrische troepen in Homs nog zeker zestien mensen hebben gedood tijdens mortierbeschietingen. Bij die beschietingen zijn volgens een dokter uit de stad ook nog eens zeventig gewonden gevallen, meldt Reuters.

In heel Syrië vielen gisteren volgens het in Londen gevestigde Syrisch Observatorium voor Mensenrechten 43 burgerdoden bij de al maanden voortdurende gewelddadige onrust in het land. Op verschillende locaties in het land kwamen ook zeven regeringstroepen en twaalf gedeserteerde militairen om, zo meldt persbureau AFP op gezag van activisten. De beweringen van de activisten en het Syrische regime zijn moeilijk te controleren omdat Syrië journalisten nauwelijks de vrijheid geeft om onafhankelijk vanuit het land te berichten.


Grotere kaart weergeven

Rusland ontevreden over kritische VN-resolutie

In de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties proberen westerse en Arabische landen intussen een resolutie op te stellen die president Assad oproept de macht over te dragen aan zijn vicepresident. Rusland, een belangrijke bondgenoot van Syrië, liet vanochtend echter weten ontevreden te zijn over de tekst van resolutie. De positie van Rusland zou er op belangrijke punten onvoldoende in betrokken zijn, zo liet de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Gennady Gatilov weten.

VN-secretaris-generaal Ban-Ki Moon riep de Verenigde Naties vanochtend op met één stem te spreken over de crisis in Syrië. De Veiligheidsraad komt komende nacht Nederlandse tijd bijeen om over eventuele strafmaatregelen tegen het regime van Assad te beslissen. Het hardhandig neerslaan van de al tien maanden durende volksopstand tegen het regime van Assad heeft volgens de VN al aan duizenden burgers het leven gekost.

    • Pim van den Dool