AzG staakt werk in Misrata om martelen gevangenen

Artsen zonder Grenzen heeft zijn werk in gevangenissen in de Libische stad Misrata stopgezet omdat haar medische staf wordt gevraagd gefolterde gedetineerden voor verdere foltering op te lappen. „Onze rol is medische zorg te verschaffen aan oorlogsgewonden en zieke gevangenen, niet om dezelfde patiënten herhaaldelijk te behandelen tussen foltersessies”, aldus een verklaring van AzG-secretaris-generaal Christopher Stokes.

Leden van de medische staf van AzG is ook gevraagd om in de ondervragingscentra zelf – buiten de gevangenissen – te werken, maar dat heeft de organisatie geweigerd.

De mededeling van de hulporganisatie kwam gisteren enkele uren na een verklaring van Amnesty International over wijdverbreide folterpraktijken in Libië die tot de dood van verscheidene gevangenen hebben geleid.

Internationale organisaties, waaronder ook de Verenigde Naties, hebben sinds de val en dood van de Libische leider Gaddafi herhaaldelijk hun zorg geuit over de behandeling van gevangenen, onder wie veel zwarte Afrikanen, die worden beschuldigd van steun voor het oude regime. In het algemeen klagen burgers dat een beschuldiging van steun voor Gaddafi al genoeg is om voor onbeperkte tijd in de gevangenis te belanden.

Misrata was in de oorlog tegen Gaddafi maandenlang doelwit van zware beschietingen. Artsen zonder Grenzen meldde er 115 gemartelde gevangenen te hebben behandeld, en de autoriteiten hierover te hebben ingelicht. Maar deze maand zijn verscheidene van hen opnieuw ondervraagd en opnieuw gemarteld.

Een Libische functionaris zei gisteren aandacht te besteden aan alle geloofwaardige berichten van foltering. Maar Stokes verklaarde dat de autoriteiten niets met de meldingen van AzG hebben gedaan. „Integendeel, we hebben vier nieuwe gevallen van marteling gezien.”