ASN Bank en Triodos zijn 'eerlijkste' banken

Amsterdam. ASN Bank en de Triodos Bank investeren het duurzaamst van alle Nederlandse banken en pensioenfondsen. Dat concludeert de Eerlijke Bankwijzer, een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie en de Dierenbescherming. Het is het derde achtereenvolgende jaar dat Eerlijke Bankwijzer in kaart brengt in welke bedrijven de financiële instellingen investeren. Volgens projectleider Peter Ras zijn de verschillen groter geworden. ABN Amro, Aegon en Delta Lloyd hebben vorig jaar niet of nauwelijks nieuwe maatregelen genomen, terwijl ze al zwak scoorden op veel sociale en milieuonderwerpen. Andere banken boekten wel vooruitgang boeken, zoals ING, de Friesland Bank, Van Lanschot Bankiers en de Haagse zakenbank NIBC. Zo is ING rekening gaan houden met duurzame visserij. (NRC)