Amsterdams Alpinvest via via naar NY

Financier Carlyle gaat in New York naar de beurs. Geheimen worden openbaar. Zoals: wat kostte de overname van Alpinvest in Amsterdam?

Toen het gebeurde, moest het geheim blijven, maar nu ligt het in New York toch op straat.

De beheerders van de twee grootste Nederlandse pensioenfondsen hebben vorig jaar veel minder verdiend bij de verkoop van hun private-equityfinancier Alpinvest aan de Amerikaanse private-equityfirma Carlyle dan welingelichte financiële kringen op dat moment dachten. De beheerders van de pensioenfondsen ABP (leraren en ambtenaren) en Zorg & Welzijn kregen 138 miljoen euro van Carlyle, die 60 procent van de aandelen overnam. De overnamesom is inclusief het minderheidsaandeel (40 procent) van de managers van Alpinvest. In de markt deed 200 miljoen euro de ronde.

Alpinvest, gevestigd aan een van de rafelranden van de Amsterdamse Zuidas, is buiten een kleine kring van specialisten volstrekt onbekend. Maar in de internationale wereld van de private equityfinanciers is Alpinvest een topnaam. In een profiel van de bedrijfstak naar aanleiding van de kandidatuur van Mitt Romney, voormalig chef van private-equityfinancier Bain, voor het Amerikaanse presidentschap zette de Wall Street Journal onlangs Alpinvest bovenaan de lijst van grootste investeerders. Goed voor, omgerekend, 41 miljard euro.

Alpinvest investeert het geld dat de pensioenfondsen ABP en Zorg & Welzijn specifiek opzij zetten voor investeringen in bedrijven buiten de beurs, de zogeheten private equity. In Nederland is Alpinvest bijvoorbeeld aandeelhouder in brillenwinkelketen Hans Anders. Onder de afgestoten Nederlandse investeringen zijn onder meer Raet (salarisverwerking), Nucletron (medische technologie) en Delft Instruments.

Private-equityfinanciers kopen het liefst bedrijven die in een overgangsfase zitten. Bijvoorbeeld omdat industriële of financiële conglomeraten ervan af willen. Of omdat familie-eigenaren geen opvolgers hebben. Of omdat de bedrijfstak in rap tempo verandert. Na een reorganisatie, groei-impuls of aanvullende overnames verkopen de private-equityfinanciers hun belangen weer.

Alpinvest belegt het meeste geld niet zelf, maar zoekt gespecialiseerde beheerders, zoals Carlyle, KKR of Blackstone om dat te doen.

Bij de aankondiging van de verkoop van Alpinvest begin vorig jaar wilden de Nederlandse pensioenbeheerders en Carlyle niet zeggen hoeveel geld daarmee was gemoeid. Zwijgzaamheid is zo’n beetje de regel in deze branche. Maar Carlyle wil op korte termijn voor zijn eigen aandelen een notering krijgen op de Amerikaanse effectenbeurs. Daarom moet de firma nu complete openheid van zaken geven om nieuwe beleggers te informeren. Een beursnotering is profijtelijk voor de oprichters, maar het koersverloop van concurrenten KKR en Blackstone die eerder gingen is grillig

In de documenten die Carlyle bij de Amerikaanse beurzentoezichthouder SEC heeft gedeponeerd staan ook de rendementen die Alpinvest voor de ruim 2 miljoen ambtenaren, leraren en werknemers in de zorg heeft behaald. Carlyle becijfert het gemiddelde jaarlijkse netto rendement op de investeringen van Alpinvest op 10 procent sinds het jaar 2000. De waarde van de investeringen van de twee pensioenbeheerders bij Alpinvest is in deze periode aangegroeid van bijna 28 miljard euro tot 36 miljard euro.

    • Menno Tamminga