Amerikaanse economie groeit iets minder hard dan verwacht

De Amerikaanse economie is in het vierde kwartaal van 2011 gegroeid met 2,8 procent. Dat is iets minder dan verwacht; er werd rekening gehouden met een groei van 3 procent. Wel was het het beste kwartaal van 2011.

Dat bleek vandaag uit de cijfers van het ministerie van Handel. Het consumentenvertrouwen groeide en Amerikanen gaven vooral meer geld uit aan auto’s en andere duurzame goederen. Daar stond tegenover dat de Amerikaanse economische groei vorig jaar werd getemperd door de grootste overheidsbezuinigingen van de afgelopen veertig jaar.

De economie groeide over heel 2011 met slechts 1,7 procent, een halvering van het groeipercentage van 2010. In de laatste maanden van het jaar krabbelde het land een beetje op; bedrijven investeerden weer meer in hun inventaris, een teken dat ze zich voorbereiden op meer vraag. De consumentenbestedingen stegen in het vierde kwartaal met 2 procent.

Analisten verwachten dat het eerste kwartaal van 2012 een bescheiden groei van 2 procent oplevert, maar dat de groeicijfers daarna positiever worden. Over heel 2012 wordt een groei van 2,6 procent voorzien. Economen zien in de Europese schuldencrisis het grootste gevaar: dat zou de vraag naar Amerikaanse goederen kunnen afzwakken en zo ook de groei negatief beïnvloeden.

De Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, ziet “kleine verbeteringen” in de economie en arbeidsmarkt, maar waarschuwt dat het herstel traag is, de werkloosheid met 8,5 procent nog altijd hoog is en dat er risico’s op terugval blijven door de onzekerheid op de financiële markten. Het duurt zeker drie jaar voordat de economie er weer helemaal bovenop is, voorspelde de Fed toen.

    • Peter Zantingh