1,5 miljoen Nederlanders wachten op nieuwe cao

De economische crisis is wellicht een oorzaak van het stroeve verloop van de cao-onderhandelingen.

Rotterdam. Het cao-overleg tussen werkgevers en vakbonden is vrijwel stilgevallen. Ruim anderhalf miljoen Nederlanders, 18 procent van alle werkenden, vallen onder een verlopen collectieve arbeidsovereenkomst. Dat blijkt uit gisteren gepresenteerde cijfers van werkgeversorganisatie AWVN, die het aantal als „uitzonderlijk veel” kwalificeert.

Cao’s die verlopen, blijven vaak geldig totdat een nieuwe cao is gesloten. Maar hoelanger het duurt voordat er een nieuw akkoord is, hoelanger werknemers moeten wachten op bijvoorbeeld de aanpassing van lonen en werktijden. Ook de vakbonden zeggen dat het cao-overleg veel stroever verloopt.

De oorzaken van de impasse zijn de economische crisis, het wachten op de uitwerking van het pensioenakkoord en de bezuinigingen, zegt Hans van der Steen, directeur arbeidsvoorwaardenbeleid van deAWVN. De interne verdeeldheid in de vakcentrales FNV en CNV zet het sociale overleg verder onder druk.

Van in totaal 1.515.000 werknemers is de cao verlopen. De cao’s van de grootste groepen, gemeenteambtenaren (188.000) en rijksambtenaren (120.000), liepen in 2011 al af.

In januari worden doorgaans gemiddeld 24 cao-akkoorden gesloten voor in totaal 225.000 werknemers. Maar deze maand zijn er slechts vijf akkoorden bereikt, voor 12.500 werknemers. De situatie is „vrij uniek”, aldus de AWVN. NRC