Zien

Het is alweer bijna 2,5 jaar geleden dat het Avatar Day was, een dag waarop 16 minuten uit James Camerons Avatar als speciale voorpremière te zien waren in daarvoor geselecteerde bioscopen. Het moest een ‘buzz’ creëren, want indertijd was men er nog niet zo zeker van of Avatar wel een even grote hit zou worden als de film die Cameron twaalf jaar ervoor maakte: Titanic. Er hing veel van Avatar af, vooral het antwoord op de vraag of 3D massaal zou doorbreken. Die vraag staat eigenlijk nog open. De reacties op 3D zijn wisselend en na een piek lijkt het erop dat veel toeschouwers niet bereid zijn het duurdere bioscoopkaartje te kopen. 2012 zou een cruciaal jaar kunnen worden, met 3D-films van grote meesters, waaronder Hugo van Martin Scorsese en Camerons eigen Titanic. Deze wordt naar aanleiding van de honderdjarige herdenking van de ramp met de Titanic dit voorjaar opnieuw in de bioscoop uitgebracht. Dit keer in een 3D-conversie. Ligt de toekomst van 3D toch weer in Camerons handen.