Xenofobie op de hak

DVD

Hospitalité

Regie: Fukada Koji. ****

Het Rotterdamse filmfestival brengt een aantal films op dvd onder de noemer Tiger Releases: 10 to Watch. De vijfde uitgave is de Japanse film Hospitalité, prijswinnend debuut van Fukada Koji (1980). De film gaat over het gezin Kobayashi in een buitenwijk van Tokio. Een buurvrouw komt vragen of de echtgenote van Kobayashi mee wil doen aan de buurtwacht, om de buurt te beschermen tegen buitenlanders. Dat Fukada Koji daar anders over denkt, blijkt uit het vervolg, waarin vreemdeling Kagawa in hun huis komt wonen en stukje bij beetje hun bestaan ontregelt. Hospitalité is een antwoord op de toenemende xenofobie in Japan. Vooral het laatste half uur, als een grote groep buitenlanders hun intrek neemt in de kleine vertrekken van de Kobayashi’s, is een droogkomisch hoogtepunt.

    • André Waardenburg