Wie stopt Novak Djokovic in Melbourne?

Servische nummer één van de wereld bereikt simpel de halve finales.

Rotterdam. Wie heeft het antwoord op Novak Djokovic? Die vraag staat centraal na een tennisseizoen waarin de Serviër oppermachtig was. Op de Australian Open weet niemand het hem vooralsnog moeilijk te maken. Djokovic versloeg de Spanjaard David Ferrer gisteren in drie sets (6-4, 7-6 en 6-1) en staat morgen tegenover Andy Murray in de halve finales.

Djokovic begon vorige week als de topfavoriet aan het toernooi in Melbourne. De nummer één van de wereldranglijst zal dit jaar echter zijn status moeten bevestigen. De titelverdediger is terug in Melbourne na een moeizame periode waarin hij met blessures te kampen had. In het najaar van 2011 kwam na zijn zege op de US Open een einde aan de succesreeks van Djokovic. Sindsdien wist Nole geen toernooi meer te winnen en leek hij simpelweg leeg gespeeld. Aan de vooravond van de Australian Open stelden kenners vragen over zijn fitheid.

Het lichaam van Djokovic lijkt vooralsnog zijn grootste tegenstander. In de beginfase van de Australian Open werd hij in partijen tegen Paolo Lorenzi, Santiago Giraldo, Nicolas Mahut en Lleyton Hewitt niet of nauwelijks getest. Alleen Hewitt wist Djokovic een set afhandig te maken.

Rafael Nadal en Roger Federer staan vanmorgen tegenover elkaar in de halve finale. Jaren achtereen heeft Djokovic lijdzaam moeten toezien hoe de Spanjaard en de Zwitser onderling de titels verdeelden. Maar dit jaar is hij zelf de man van wie iedereen wil winnen. NRC