‘Wapens Gaddafi in handen van terroristische groeperingen’

In de Nigeriaanse stad Kano is een auto vernietigd tijdens een bomaanslag die werd opgeëist door Boko Haram. Foto AFP / Aminu Abubakar

Zware wapens die toebehoorden aan de oud dictator Muammar Gaddafi in Libië zijn mogelijk in handen gevallen van leden van Al-Qaeda of de islamitische radicale sekte Boko Haram. Hiervoor waarschuwen de Verenigde Naties in een rapport dat vandaag is verschenen.

Tijdens de Libische burgeroorlog hebben groepen militanten uit de Afrikaanse Sahelregio mogelijk toegang gekregen tot de bewapening. Het gaat voornamelijk om raketgranaten, geavanceerde machinegeweren, explosieven, luchtafweergeschut en luchtdoelraketten volgens persbureau Reuters. De VN zijn geïnformeerd door ambtenaren van Libië en omringende landen, blijkt het het rapport:

“De regeringen van de bezochte landen hebben aangegeven dat, ondanks de inspanningen om hun grenzen te bewaken, grote hoeveelheden wapens en munitie van de Libische voorraden uit Libië zijn binnengesmokkeld in de Sahel-regio.”

Het rapport beschrijft de gevolgen van de Libische burgerstand in de Sahel-regio waaronder Nigeria, Niger en Tsjaad vallen. Hierin staat verder vermeld dat volgens lokale autoriteiten de banden tussen de Afrikaanse tak van Al-Qaeda en Boko Haram recent zijn aangehaald. Nigeriaanse radicalen zouden afgelopen zomer zijn getraind in een kamp van al-Qaeda in Mali. De VN-veiligheidsraad bespreekt de inhoud van het rapport vandaag ambtenaren van de betrokken landen.

Nigeria nog niet in onderhandeling met Boko Haram

De sekte Boko Haram heeft dit jaar al veel slachtoffers gemaakt door verschillende bomaanslagen. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft de sekte Boko Haram vanavond opgeroepen om bekend te maken welke eisen het heeft, voor hij in dialoog kan treden met de groepering. Boko Haram probeert al tijden de voortdurende spanning tussen het overwegend christelijke zuiden en het merendeels islamitische noorden van Nigeria te vergroten. In de islamitische noordelijke provincies is de islamitische sharia-wetgeving van kracht. Boko Haram wil dat deze wetten en regels ook voor christenen en in het zuiden gaan gelden.

Door het dodelijke geweld van de sekteleden van Boko Haram overleden vorig jaar meer dan vijfhonderd mensen volgens de VN. In een gecoördineerde aanslagenreeks van vorige week in de op een na grootste stad van Nigeria zijn naar nu blijkt zeker 143 doden gevallen.

    • Annemarie Coevert