Waarom George Soros miljarden in Italië investeert

George Soros tijdens het interview met Reuters. Hij belegde onlangs 2 miljard dollar in Italiaanse staatsobligaties. Foto Screenshot

Het komt helemaal goed met de euro. Want als één van de meest geroemde beleggers ter wereld, George Soros, voor twee miljard dollar aan Italiaanse staatsobligaties koopt, moet het met de crisis toch wel de goede kant op gaan.

Let wel: Soros is natuurlijk niet alleen belegger, maar ook één van de grootste filantropen ter wereld. Toch zegt de Hongaarse Amerikaan, goed voor zo’n 14 miljard dollar, in een interview met persbureau Reuters dat het zuiver een slimme belegging betreft en geen liefdadigheid.

Niet dat Soros zelf besloot tot de belegging in Italiaanse staatspapieren. Hij is met pensioen en laat de leiding over zijn Soros Fund Management aan anderen over. Maar hij staat wel volledig achter het besluit. Sterker nog, had hij zelf aan het roer gestaan van zijn beleggingsfonds, dan had hij voor nog veel meer geld in Italië belegd, zegt hij in het interview.

De logica van Soros is simpel: de rente op Italiaanse staatsobligaties is momenteel erg hoog (zo’n 6 procent), en de inflatie van de euro is laag (nog geen 3 procent). Het is dus gemakkelijk binnenlopen.

Maar de rente op Italiaanse staatsobligaties is uiteraard hoog, omdat Italië zo diep in de schulden zit dat veel beleggers er niet langer op vertrouwen dat het Zuid-Europese land die rente ook op de lange termijn kan ophoesten.

Maar uitgerekend daarover maakt Soros zich niet druk. Want als Italië valt, dan valt Europa, zegt hij. Dat gebeurt dus niet. En wie zijn wij om één van de meest succesvolle beleggers uit de wereldgeschiedenis te wantrouwen in zijn oordeel?

Het Reuters-interview met George Soros:

    • Niels Posthumus