‘VS bezuinigt krap 500 miljard op defensie’

Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie heeft vandaag de bezuinigingsplannen voor defensie gepresenteerd. Foto Reuters / Kevin Lamarque

De Verenigde Staten willen de komende tien jaar 487 miljard dollar minder uitgeven aan de krijgsmacht. Vandaag heeft het Pentagon de budgetplannen bekendgemaakt voor de komende jaren. Dat meldt persbureau Reuters.

Leon Panetta, de Amerikaanse minister van Defensie heeft laten weten dat het leger gaat de bezuinigingen doorvoeren door 100.000 grondtroepen te schrappen, schepen stil te leggen en de luchtmacht kleiner te maken. De Amerikaanse landmacht moet in 2017 nog 490.000 actieve militairen in de gelederen hebben in plaats van 570.000 in 2010. Het aantal actieve mariniers daalt de komende jaren van 202.000 tot 182.000. Het is de eerste keer sinds de aanslagen in september van 2001 dat er wordt gesneden in het budget van defensie.

Panetta verklaart dat de pijnlijke bezuinigingen noodzakelijk zijn, maar door het hele land gevoeld zullen worden:

“Vergis u niet, de besparingen die wij voor ogen hebben zullen alle vijfitg staten een grote impact hebben. en een groot aantal wijken, het Congres districten in heel Amerika impact. [...] Dit is een test of de noodzaak van het terugdringen van kosten een kwestie van praten of actie is.”

Nu de VS na een decennium van oorlog voeren de eigen troepen langzaam heeft teruggetrokken uit Irak is tussen Obama en het Amerikaanse Congres de discussie levend hoeveel geld er nog nodig is voor defensie.

Republikeinse wetgevers hebben het plan, dat komende maand gedetailleerd wordt uitgewerkt, bekritiseerd. Senator John McCain vindt dat “lessen uit het verleden worden genegeerd” en volgens vertegenwoordiger Buck McKeon toont dit “Obama’s visie dat Amerika is verzwakt, en niet versterkt door de Amerikanen in uniform.”

Het Pentagon kan de komende jaren nog meer bezuinigingen voor haar kiezen krijgen. Als het Congres er niet in slaagt om de overheidsuitgaven met 1200 miljard terug te dringen moeten de kosten van defensie per jaar met nog eens vijftig miljard omlaag, tenzij het Congres de wet aanpast.

    • Annemarie Coevert