Vrouwenfinale Australian Open gaat tussen Sharapova en Azarenka

Maria Sharapova tijdens de halve finale tegen Petra Kvitova. Foto Reuters / Daniel Munoz

De vrouwenfinale van de Australian Open gaat zaterdag tussen Maria Sharapova en Victoria Azarenka. Sharapova versloeg vanmorgen in Melbourne de als tweede geplaatste Petra Kvitova. Azarenka wist Kim Clijsters van titelprolongatie af te houden. De winnares van de finale wordt de nieuwe nummer één van de wereld.

Sharapova langs Kvitova

Maria Sharapova plaatste zich voor de derde keer in haar carrière voor de finale van de Australian Open. De winnares van 2008 rekende in een ware thriller af met de Tsjechische Petra Kvitova (2): 6-2, 3-6, 6-4.

De nummers twee en vier van de plaatsingslijst maakten in de Rod Laver Arena beduidend meer onnodige fouten dan winners, maar de spanning vergoedde veel. In de eerste set profiteerde Sharapova optimaal van de haperende opslag van Kvitova, die maar liefst drie keer op rij haar service inleverde. In de tweede set trok de Tsjechische dankzij een vroege break aan het langste eind.

Sharapova, die vorig jaar in de finale van Wimbledon door Kvitova op een kansloze nederlaag werd getrakteerd, liet in de beslissende set zien over de meeste veerkracht te beschikken. Ze knokte zich terug van een break achterstand, maakte op 4-4 op eigen service een 0-30 achterstand ongedaan en plaatste direct daarna de beslissende break.

Azarenka verslaat in drie sets titelverdedigster Clijsters

De als derde geplaatste Wit-Russische Azarenka knokte zich in ruim twee uur langs Clijsters: 6-4, 1-6, 6-3. Azarenka, die nooit eerder in de finale stond van een grandslamtoernooi, kwam in de Rod Laver Arena uitstekend uit de startblokken en plaatste al in de derde game de enige break van de eerste set. Ze kon dat hoge niveau echter niet vasthouden, vooral omdat haar opslag, een van haar belangrijkste wapens, begon te haperen. Clijsters profiteerde direct en trok de tweede set met 6-1 naar zich toe.

In de derde set probeerde de Belgische direct door te drukken, maar nadat ze in de openingsgame een breakpoint had laten liggen, leverde ze direct daarna prompt zelf haar service in. De viervoudig grandslamwinnares gaf zich echter niet gewonnen en knokte zich van een 1-4 achterstand terug tot 3-4.

Op het moment dat Clijsters serveerde om de stand gelijk te trekken, sloeg Azarenka alsnog toe. Ze kwam op 5-3, leek nog even bevangen door de zenuwen toen ze op haar eerste matchpoint een dubbele fout produceerde, maar met haar tweede matchpoints maakte ze alsnog een einde aan het optreden van Clijsters.

Als Azarenka zaterdag de finale wint, mag ze een dubbel feestje vieren. Ze verdringt dan Caroline Wozniacki van de eerste plaats van de wereldranglijst. Als Sharapova wint, is zij de nieuwe nummer één van de wereld.

    • Peter Zantingh