Foto’s en video: Australische premier moet uit restaurant worden gered

De Australische premier Julia Gillard, in het wit, wordt door bewakers en politie weggehaald van een woedende menigte. Foto AP / Lukas Coch

Zelden zie je de leider van een land zo kwetsbaar. De Australische premier Julia Gillard moest vandaag uit een gebouw worden gered omdat er een woedende menigte voor de deur stond.

http://www.youtube.com/watch?v=GoJGXSLZxfQ

Gillard was samen met oppositieleider Tony Abbott bij een restaurant in Canberra, toen zo’n tweehonderd aanhangers van de controversiële Aboriginal Tent Embassy zich voor de ramen van het gebouw verzamelden. Hoewel de groep activisten de term ‘Embassy’ in hun naam heeft, worden ze niet erkend als ambassade. Ze zijn opgericht om op te komen voor de rechten van de Australische aboriginals. En ze waren kwaad omdat Abbott onlangs zei dat het wellicht tijd is dat hun kamp in Canberra opgedoekt wordt.

Gillard terwijl ze naar buiten gehaald wordt. Foto AP / Lukas Coch

Gillard terwijl ze naar buiten gehaald wordt. Foto AP / Lukas CochGillard terwijl ze naar buiten gehaald wordt. Foto AP / Lukas Coch

Het is vandaag Australia Day, een soort Koninginnedag van Australië. Gillard en Abbott waren in de hoofdstad om de National Emergency Medals uit te delen toen de tweehonderd demonstranten zich buiten begonnen te laten gelden: ze schreeuwden leuzen en bonkten op de ramen. Daarop werd Gillard door zo’n vijftig politiemannen naar een auto geëscorteerd. Dat ging niet zomaar: op de foto’s is te zien dat ze zich vastklampt aan een bewaker terwijl die haar richting de veiligheid brengt. Bovendien mist ze een schoen.

    • Peter Zantingh