Uitgelicht

Film

Collateral Damage (Andrew Davis, 2002, VS). Actiefilm die vanwege 11 september later werd uitgebracht. Arnold Schwarzenegger als brandweerman die vrouw en dochtertje verloor bij terroristische aanslag en het nu met kettingzagen en brandende gasflessen opneemt tegen Zuid-Amerikaanse criminelen. Veronica, 20.30-22.40u.

Last Holiday (Wayne Wang, 2006, VS). Remake van sprookje uit de jaren vijftig waarin een ten dode opgeschreven Alec Guinness vakantie neemt en op vele manieren weer tot leven komt. Nu is het QueenLatifah die in Karlovy Vary’s beroemdste hotel Pupp geen blad voor de mond neemt en de Amerikaanse jetset op z’n nummer zet. Met Gérard Depardieu als hotelkok Chef Didier.Net5, 20.30-22.50u.

Les invités de mon père (Anne Le Ny, 2010, F). Komedie met Michel Aumont als de gepensioneerde arts en oud-verzetsstrijder Lucien Paumelle, die zich inzet voor met uitzetting bedreigde illegale immigranten. Hij verschaft hun onderdak en trouwt zelfs met de bloedmooie achtentwintigjarige Moldavische Tatiana (Veronika Novak), moeder van een dochtertje, om haar in aanmerking te laten komen voor een verblijfsvergunning. Maar dan komen zijn kinderen Arnaud (Fabrice Luchini) en Babette (Karin Viard) in opstand. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.32u.

Commando (Mark Lester, 1985, VS). Actiefilm is een luchthartige Rambo-variant. Ex-commando Arnold Schwarzenegger trekt ten strijde als zijn dochtertje wordt ontvoerd door voormalige dictator uit Midden-Amerika.RTL7, 22.40-00.25u.

Informatief

Saxon Hoard: a golden discovery. Documentaire over de schat van Staffordshire, die in 2009 werd gevonden door Terry Herbert, wiens metaaldetector op hol sloeg in een akker bij het stadje Lichfield. Vijf dagen en tweehonderdvierenveertig zakken vol goud en zilver later lichtte hij de autoriteiten in. Die lieten het veld vervolgens afgraven. Totale vondst: ruim 3500 gouden en zilveren voorwerpen uit de zevende en achtste eeuw. Geschatte waarde: vier miljoen euro.BBC 2, 21.00-22.00u.

Putin, Russia and the West. Tweede deel van serie over de voormalige president van Rusland. Met onder meer een interview met oud-president Leonid Koetsjma van Oekraïne. Hij vertelt hoe hij met hulp van Poetin de verkiezingen van 2004 in Oekraïne naar zijn hand probeerde te zetten. Koetsjma’s toenmalige rivaal Joesjtsjenko vertelt hoe het voelde om vergiftigd te worden tijdens die verkiezingscampagne. De affaire leverde hem veel stemmen op, maar de door Poetin en Koetsjma gesteunde kandidaat Janoekovitsj werd desondanks tot winnaar verklaard. Het was aanleiding voor het uitbreken van de Oranje Revolutie. Kremlinfunctionarissen onthullen hoe Poetin regelde dat hem iets soortgelijks niet zou overkomen: critici, onder wie de Britse ambassadeur, werden bedreigd of zelfs vermoord. BBC 2, 22.00-23.00u.

Lebensretter Ostblockviren – ein Weg aus der Antibiotikakrise? Nu steeds meer bacteriestammen resistent worden voor antibiotica richt de hoop van de medische wetenschap zich op Georgië, waar in het Eliava-Instituut in Tbilisi infecties al tientallen jaren niet met antibiotica worden bestreden maar met fagen – virussen die een bacterie infecteren. Maar het voortbestaan van het instituut is in gevaar. Er is geen geld voor uitbreiding. In het Westen is fagentherapie onbekend, de therapie wordt met scepsis bekeken. Arte, 22.00-22.50u.

Holland Doc: Hier woon ik, hier leef ik. Fatima Jebli-Ouazzani (maker van In het huis van mijn vader) vertelt door de ogen van vier generaties vrouwen het verhaal van de migratie tussen Turkije en Nederland en de snelheid waarmee Turkse vrouwen zich binnen enkele generaties emanciperen. De grote oversteek die de eerste generatie Turkse vrouwen naar Nederland maakte wordt nu door sommige dochters en kleindochters in omgekeerde richting ondernomen. In de film wordt de migratie in beide richtingen belicht aan de hand van de verhalen van Fatma, Arzu, Hatice en Husniye.Ned.2, 22.55-00.00u.

Radio

De avonden. Ter gelegenheid van het begin van het Holland Dance Festival, vandaag in Den Haag, praten Botte Jellema en Laura Stek vanavond met danser Tim Persent, zangeres Claron McFadden, choreograaf Conny Janssen en dansdocent Samuel Wuersten.Radio 6, 21.02-23.02u.

Radio 6 presents: Huntsville. Registratie van concert tijdens Spit Dummies: A Weird Jazz Fest in Eindhoven op 23 oktober 2011. Huntsville is een groep rond de Noren Ivar Grydeland (gitaar en banjo), Tonny Kluften (bas) Ingar Zach (drums) en The Sound Wizard. Akoestische instrumenten nemen het hier op tegen elektronica. Het resultaat wordt omschreven als ‘abstract drone Americana’ en ‘yoga country’. Radio 6, 23.02-01.00u.