Tientallen zwijgende getuigen bij opening 41ste Filmfestival

De film 38 Témoins werd gisteravond enthousiast onthaald bij de opening van het Rotterdams Filmfestival. De hoon voor Halbe Zijlstra begint ‘gewoon’ te worden.

„Prachtige film. Als het hele festival dit niveau bereikt gaan de bezoekers twee mooie weken tegemoet”, zei staatssecretaris Halbe Zijlstra (Cultuur) gisteravond na afloop van de openingsfilm van het Rotterdams festival, 38 Témoins van de Waalse filmmaker Lucas Belvaux. Zijlstra werd tijdens het welkomswoord van festivaldirecteur Rutger Wolfson in de grote zaal van de Doelen uitgejoeld door het publiek. Maar dat is al bijna traditioneel. Zijlstra: „Vorig jaar ging dat ook zo. De vanzelfsprekendheid van het subsidiestelsel is verdwenen. Kennelijk zijn er nog steeds mensen die daar niet aan gewend zijn.”

Ook de andere belangrijke broodheer van het festival, burgemeester Aboutaleb van Rotterdam, vond 38 Témoins een mooie film. De film speelt zich af in de Franse havenstad Le Havre en gaat over een moord op een 20-jarig meisje. 38 omwonenden zijn getuige, maar niemand doet aanvankelijk zijn mond open. Aboutaleb: „De film is ook vanuit mijn werk maar al te herkenbaar. We komen soms wel ergere dingen tegen in de stad.’’ En grappend: „Le Havre wordt wel gezien als een serieuze concurrent van de Rotterdamse haven. Maar ik heb maar acht kranen geteld in de film, dus ik ga vannacht rustig slapen.’’

De openingsfilm van het Rotterdams Filmfestival is altijd lastig te programmeren. In de zaal zit een gemengd publiek van pers, filmprofessionals, havenbaronnen en politici. 38 Témoins had genoeg elementen om al die verschillende soorten publiek redelijk tevreden te stellen. Wat misschien een andere manier is om te zeggen dat de film een tikje wisselvallig is. Soms behoorlijk larmoyant – de hoofdpersoon, een loods die het zwijgen van de getuigen doorbreekt worstelt wel erg opzicht met zijn geweten. Dan weer prettig cynisch in zijn observaties: „Een getuige die zijn mond dichthoudt is een zak, 38 getuigen die zwijgen zijn gewone burgers”, aldus de officier van justitie in de film.

Maar 38 Témoins is zeker niet de minste van de recente openingsfilms van het IFFR, ook omdat het festival er deze keer wijselijk voor heeft gekozen om een regisseur met ruime ervaring de eer te gunnen, in plaats van een beginnend filmmaker waarvoor die prestigieuze plek toch een maatje te groot is.

De 41ste editie van het Rotterdams filmfestival is kleiner en overzichtelijker dan voorheen. Het programmaonderdeel Spectrum, voor films van min of meer gevestigde filmmakers is met 20 procent ingekrompen. Het festival waarover bezoekers van het eerste uur vaak min of meer gedachteloos zeggen dat het vroeger beter was, is er wederom in geslaagd om grote namen uit de arthousefilm tot een bezoek aan Rotterdam te verleiden: Andrea Arnold (Wuthering Heights), Steve McQueen (Shame) en Aki Kaurismäki (Le Havre) komen naar Rotterdam.

De Tijger Competitie heeft een primeurtje met de eerste film in 3D: A Fish van de Zuidkoreaanse regisseur Park Hong-min: over een professor in de metafysica en een privédetective die op zoek gaan naar een vermiste vrouw. Van de veelfilmende Japanse cultregisseur Takashi Miike gaat Ace Attorney in wereldpremière. Hij werd gisteren door het publiek onthaald als een oude vriend. Daar zal staatssecretaris Zijlstra nog even op moet wachten.

    • Peter de Bruijn