Fors verlies voor Nintendo - verkoop Wii ingezakt

In een winkel in Tokio speelt een jongen op de Nintendo 3DS. Foto AP / Koji Sasahara

Het Japanse bedrijf Nintendo heeft de afgelopen negen maanden een fors verlies geleden. Een dalende prijs van de 3DS, de sterke yen en concurrentie van smartphones zorgden voor een verlies van 475 miljoen euro. Een jaar eerder maakte Nintendo nog een winst van 487 miljoen euro.

Persbureau Reuters meldt dat de cijfers ‘teleurstellend’ zijn voor het bedrijf. Nintendo wist, in vergelijking met andere jaren, niet te profiteren van de feestdagen. De verkoop van de Wii, één van de meest succesvolle spelcomputers van de laatste tien jaar, is de afgelopen maanden ingezakt. Een door Reuters geraadpleegde analist stelt de veranderende markt voor problemen zorgt bij Nintendo.

“Om nu te zeggen dat de dagen van spelconsoles over zijn is een overstatement, maar games via sociale netwerken en internet groeien en veranderen de toekomst van de industrie structureel. Daar heeft een Nintendo last van.” Shigeo Sugawara - Nipponkoa Asset Management

De verliezen werden versterkt door een sterke yen. De Japanse munteenheid bevindt zich op recordniveaus. Nintendo houdt veel van zijn geld in buitenlandse valuta aan.

Wii U voor het eind van het jaar gelanceerd

Nintendo heeft de verwachtingen bijgesteld. Het gamebedrijf verwacht minder van de handheld 3DS te verkopen, ondanks dat de prijs lager zal worden. Wel vestigt het bedrijf de hoop op de Wii U, de opvolger van de Nintendo Wii.

Nintendo wil de Wii U, een spelcomputer die bestuurd wordt met een kleine touchtablet, voor het einde van het jaar lanceren.

    • Lex Boon