‘Tandartsen veel duurder door afschaffen maximumtarieven’

Een tandartspraktijk. Zo'n 15 procent van de tandartsen is veel duurder geworden tijdens het experiment van minster Schippers, zo blijkt uit onderzoek.
Een tandartspraktijk. Zo'n 15 procent van de tandartsen is veel duurder geworden tijdens het experiment van minster Schippers, zo blijkt uit onderzoek. Foto sxc.hu

Ruim 15 procent van de tandartsen vraagt sinds deze maand fors meer voor behandelingen. Soms is de rekening zelfs twee keer zo hoog als bij goedkopere collega’s.

Dat blijkt vandaag uit onderzoek van de NOS.

Sinds 1 januari gelden er geen maximumtarieven meer in de mondzorg. Tandartsen kunnen nu zelf bepalen wat zij voor een behandeling vragen. Het gaat om een experiment van minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). Ze dreigt de proef nu echter stop te zetten als tandartsen misbruik maken van hun vrijheid.

Vorige week reageerde de minister al op de forse kritiek die de nieuwe opzet met zich meebracht. Ze zei toen dat het nog te vroeg was om te concluderen dat het experiment mislukt is. Ook waarschuwde ze tandartsen om hun tarieven niet te veel te verhogen.

http://nos.nl/video/331653-schipper-wil-door-met-experiment-tandartsen.html

Het experiment moest juist zorgen voor meer concurrentie, lagere prijzen en hogere kwaliteit. Een groot deel van de Tweede Kamer is bezorgd en vindt dat patiënten gewaarschuwd moeten worden. Veel politici pleiten voor een zwarte lijst voor te dure tandartsen.