Schotland: referendum in 2014

De Schotten mogen zich in de herfst van 2014 in een referendum uitspreken over onafhankelijkheid.

Dat heeft de Schotse premier, Alex Salmond, gisteren gezegd in Edinburgh. Mocht een meerderheid van de Schotten ‘ja’ zeggen tegen onafhankelijkheid, zal Schotland zich in mei 2016 afscheiden van het Verenigd Koninkrijk.

Volgens de Britse regering heeft alleen zij het recht heeft een bindende volksraadpleging te houden en is de nationale verkiezingscommissie verantwoordelijk voor de vraagstelling. Premier David Cameron wil „zo snel mogelijk” een referendum en benadrukte gisteren dat álle Britten zouden moeten meestemmen. „Een keuze voor verdere machtsoverdracht, voor veranderingen in het Verenigd Koninkrijk, zijn zaken waarover het hele Koninkrijk moet discussiëren.”

Salmond wil alleen Schotse ingezetenen stemrecht geven, maar dat wel uitbreiden met 16- en 17-jarigen. „Als een zestienjarige in Schotland in dienst kan gaan, kan trouwen en belasting kan betalen, dan is hij zeker in staat om zijn mening te geven over de grondwettelijke toekomst van zijn land”, zei hij gisteren.

Salmond sluit niet uit dat hij de Schotten ook zal vragen of ze liever meer autonomie willen, zonder onafhankelijkheid. Eerder heeft de Britse regering gezegd niets te voelen voor een referendum over overdracht van bevoegdheden als een alternatief voor afscheiding.