Relaxte, ruige rock-’n-roll

popHowler: America Give Up

Howler, uit Minneapolis, Minnesota, werd opgericht in 2010 door de destijds 19-jarige zanger/gitarist Jordan Gatesmith. Deze week verscheen het debuut van de vijfkoppige band, America Give Up, waarop te horen is dat ruige rock-’n-roll, met een relaxte maar smachtende ondertoon, nog altijd springlevend is.

Howler laat de gitaren ronken als een kettingzaag en de drummer speelt als een kreupele Ringo Starr, terwijl Gatesmith zijn licht kreunende stem inzet voor languissante zang, herinnerend aan die van Dinosaur Jr. en The Strokes. Met die laatste heeft de band een soepel popgevoel gemeen. Maar Howler onderscheidt zich door een stormachtiger geluid: de bekkens ruisen, de fuzz-pedalen worden nog wat dieper ingedrukt. Single Told You Once is een opgewekt deuntje, met een iets te nadrukkelijke Strokes-verwijzing in de melodie, maar afgezien hiervan is het niet vreemd dat de band het volgens de Engelse muziekpers tot belofte van het jaar geschopt heeft.

    • Hester Carvalho
    • Howler treedt op: 10/2 Paradiso