Protest in Polen tegen 'censuur van internet'

In steden door heel Polen hebben gisteren duizenden mensen, voornamelijk jongeren, gedemonstreerd tegen plannen van de regering om het internationale copyrightverdrag ACTA te ondertekenen. Volgens de betogers zal dat leiden tot internetcensuur en inperking van de vrijheid van meningsuiting.

In Warschau demonstreerden gisteravond zo’n 10.000 mensen en in Krakau 5.000. In andere Poolse steden gingen enkele honderden mensen de straat op. In de stad Kielce kwam het aan het einde van het protest tot licht geweld, toen betogers met stenen begonnen te gooien. Volgens de Poolse televisie werden 24 mensen gearresteerd. Eerder deze week werd in diverse steden ook al op kleine schaal gedemonstreerd.

Het ACTA-verdrag is volgens de ontwerpers bedoeld om intellectueel eigendom, zoals video’s en muziek, te beschermen tegen namaak en piraterij. Overtreders kunnen strafrechtelijk vervolgd worden. Critici zien het verdrag als een poging van de ‘contentindustrie’ om het internet aan banden te leggen. Het verdrag is inmiddels door acht landen ondertekend: de Verenigde Staten, Canada, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Zuid-Korea en Marokko. De Poolse ambassadeur in Japan zou het vandaag in Tokio ondertekenen.

Het verdrag heeft overeenkomsten met de Stop Online Piracy Act (SOPA), een omstreden Amerikaanse wet tegen internetpiraterij, waarvan de behandeling door de Senaat vorige week werd uitgesteld na online acties van internetencyclopedie Wikipedia en duizenden andere websites. Afgelopen woensdag gingen die 24 uur op zwart uit protest.

Poolse internetters hackten gisterochtend uit protest de persoonlijke website van minister van Buitenlandse Zaken Radek Sikorski. Op de site waren de titels van individuele webpagina’s veranderd in: ‘fuck acta’. De site functioneerde ’s middags weer normaal. Dit weekeinde werden ook al diverse overheidswebsites gehackt, waaronder die van premier Donald Tusk. Die acties werden geclaimd door het hackersnetwerk Anonymous. De groep dreigde tevens compromitterende geheime stukken over politici te openbaren.

Sikorski waarschuwde daarop dat de regering zich niet zou laten „afpersen”. Hij noemde de zorgen van de betogers onterecht. Na ondertekening van het verdrag is er volgens hem nog voldoende gelegenheid voor discussie. Het verdrag moet eerst nog door het parlement geratificeerd worden voor het van kracht wordt. Dat staat voor later dit jaar gepland. Minister van Justitie Jaroslaw Gowin zei gisteren dat het verdrag misschien „te streng” is. (AP)