Producent PIP-borsten opgepakt

De voormalige directeur van het Franse bedrijf dat borstimplantaten maakte met industriële siliconen, Jean-Claude Mas, is vanmorgen vroeg gearresteerd, samen met zijn voormalige rechterhand.

De 72-jarige Mas is de centrale figuur in een schandaal met wereldwijde vertakkingen: het grootste deel van de borstprotheses die Mas met zijn bedrijf PIP (Poly Implant Prothèse) maakte, is geëxporteerd.

Honderdduizenden vrouwen hebben zo implantaten met industriële siliconen gekregen, die volgens de Franse gezondheidsautoriteiten een verhoogde kans vertonen op lekken en scheuren. Mas heeft eerder toegegeven dat hij industriële siliconen gebruikte om geld te besparen, en trucs verzon om ontdekking door de Europese toezichthouder, het Duitse bedrijf TÜV, te voorkomen.

Er loopt een onderzoek tegen Mas wegens oplichting en een op verdenking van dood door schuld. Justitie wil nader onderzoeken of er een verband bestaat tussen de twintig gevallen van kanker die zijn geconstateerd bij vrouwen met PIP-implantaten en de ongeschikte siliconen.

Volgens wetenschappers, in Frankrijk en in andere landen, zijn de gezondheidsrisico’s van lekkende implantaten nog onduidelijk.

Gezondheidsautoriteiten hebben verschillend gereageerd. In Frankrijk wordt aanbevolen de borstprotheses te verwijderen. Ze worden gratis vervangen als het implantaat wegens borstkanker was aangebracht en niet om esthetische redenen. Ook in Duitsland en Tsjechië wordt aanbevolen de implantaten te laten verwijderen. De Britse autoriteiten zeggen dat er onvoldoende redenen zijn om dat in alle gevallen aan te bevelen. De Nederlandse Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft aanbevolen PIP-borstimplantaten te laten verwijderen, ook als er geen scheur aantoonbaar is.